Spánek je jen pro zbabělce. Omeletky Haliny Pawlowské

29. květen 2021

Čas letí, prchá a nevrací se. Čas si můžeme užívat, čas nám může někdo ukrást. A právě časem jsou dnes naplněné Omeletky Haliny Pawlowské.

Zaujal mě Shakespearův citát „Čas ubíhá různě, podle toho s kým." Mně nedávno ubíhal docela dobře s kamarádkami, i když jsme měly dost pochmurné téma. Povídaly jsme si o stárnutí rodičů a pubertě dětí. Jedna moje kamarádka řekla: „Můj muž teď prožívá netopýří období.“ Když jsme na ni zůstaly nechápavě koukat, upřesnila své sdělení: „No, on v noci lítá bůhvíkde a ve dne se chce věšet."

Linda Finková je skřivan i sova zároveň

O zpěvačce a pedagožce Lindě Finkové je Halina Pawlowská přesvědčená, že za stejnou dobu stihne čtyřikrát víc věcí než ona. „Já jsem sova i skřivan. Chodím spát ve dvě nebo ve tři ráno, protože mě zaujme muzika nebo knížka, a vstávám v 7 ráno, protože odvádím syna do školy. Zvládnu to tak tři dny za sebou,“ přiznává Linda Finková.

Přesto má pocit, že jí chybí čas na všechno, na sebe, na rodinu, na čtení knih, na zahrádku. „Dřív jsem chodila na schůzky pozdě. Teď na to nemám nervy. A všichni se diví, že jsem všude včas.“

Když v noci nespím, tak píšu

Čas je podle Haliny Pawlowské relativní. „Pro mne je půlnoc večer, pro mého přítele je to čas hluboké noci a pro mého otce půlnoc znamenalo totéž, co poledne. Já chodím všude pozdě, usínám k ránu. A to všechno proto, že tatínek tvrdil, že spánek je jen pro zbabělce.“

„Když v noci nespím, tak píšu. Jednou jsem v sobě měla prášek na spaní, byla malátná, ale pořád jsem něco čmárala. Nakonec jsem usnula s úžasným pocitem, že nám skvělý námět na seriál. Když jsem se ráno na papír podívala, našla jsem tam nečitelné klikyháky a zkratky. Jediná věta, která se dala přečíst, zněla: Josef má čtyři kolečka.“

V Omeletkách ještě bude čas na příběh paní Elišky z Brna Na poslední chvíli. Václav Šanda se podělí o filmové tipy a Halina Pawlowská přečte svoji povídku Horečka sobotní noci.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio

Související