Špagety po toskánsku. Pravá Itálie na našem jídelním stole. Spokojenost všech gurmánů je zaručena
Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem a zkuste si je udělat po toskánsku. Určitě nebudete litovat.
- špagety
- 100 g anglické slaniny
- 4 stroužky česneku
- 80 g rukoly
- olivový olej
- 1 limeta
- kapary
- strouhaný parmazán
- sůl
Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!
Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra.
Zkuste však dnes špagety po toskánsku.
Postup:
V dostatečně velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Těstoviny uvařte na skus podle návodu na obalu. Pak je slijte a nechte okapat.
Mezitím oloupejte stroužky česneku a prolisujte je nebo najemno nasekejte. Anglickou slaninu nakrájejte na tenké nudličky. Rukolu očistěte, opláchněte pod tekoucí vodou a osušte. Lístky pokrájejte na tenké proužky. Limetu opláchněte v horké vodě, najemno nastrouhejte asi 1 lžičku kůry a vymačkejte 2 lžíce šťávy.
Olivový olej rozpalte v pánvi. Opečte dozlatova slaninu, pak přidejte česnek, po minutě míchání vhoďte rukolu a nechte ji zavadnout.
Do pánve přidejte limetovou kůru i šťávu a kapary (včetně nálevu) a promíchejte.
Nakonec vmíchejte okapané těstoviny a všechno ještě jednou 3-4 minuty opékejte. Před podáváním posypte strouhaným parmazánem.
Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).
Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými. V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové, kukuřičné nebo rýžové.
Související
-
Místo šunkafleků zapečte těstoviny s brokolicí. Zelená je typická pro jaro, kdy se příroda probouzí
Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům, přitom vždycky vypadají tak, že jste si s nimi dali patřičnou práci. A nemusíte je připravovat zvlášť.
-
Těstoviny se špenátovo-brokolicovou omáčkou. Pokud milujete zelenou barvu, budete doslova nadšeni
Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin nepotřebujete mnoho dalších surovin.
-
Odborníci řadí krůtu mezi superpotraviny. Zkuste krůtí nudličky zapečené s těstovinami a žampiony
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. Zkuste s námi krůtí nudličky zapečené s těstovinami a žampiony.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.
Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu


Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET
Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser