Špagety jsou synonymem italské kuchyně a mají spoustu podob. Zkuste je s masovými kuličkami

Ačkoliv je druhů těstovin nepřeberné množství, jeden druh z nich nepokrytě vyčnívá. Špagety neboli spaghetti, pokud chcete ctít italský původ, jsou zkrátka nepřekonatelné.

Čím jsou špagety tak výjimečné? Možná to je tím, že si je každý zamiluje už jako dítě. Na rozdíl od jiných těstovin je se špagetami zábava. Dají se natáčet na vidličku a největší legrace je špagetu vcucnout do úst, až omáčka stříká všude kolem.

Špagety jsou prostě synonymem italské kuchyně a mají tolik podob, že byste je mohli jíst každý den a stejně se jimi nepřejíte. K dlouhým těstovinám se hodí jednoduché omáčky. A vy je dnes zkuste s masovými kuličkami.

03215861.jpeg

Suroviny: 450 g mletého vepřového nebo drůbežího masa, 50 g strouhaného parmazánu, 1 vejce, 4 stroužky česneku, 2 lžíce petrželky, sůl, pepř, 1 cibuli, rajčatové pyré, bazalka, 2 plechovky krájených rajčat, 120 ml hovězího vývaru, bazalka, červené víno, olivový olej

Postup: Mleté maso, parmazán, jeden stroužek česnek, vejce, petrželku, sůl a pepř spolu dobře promícháme. Pak vytvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu, přetáhneme je potravinovou fólií a dáme na 20 minut do chladničky odležet.
V hrnci rozehřejeme olej a osmahnme na něm cibuli a zbylé stroužky česneku.
Pak přidáme rajčatové pyré, rajčata, vývar, bazalku a víno. Povaříme do zhoustnutí. Vyjmeme bazalku, osolíme a opepříme.
Těstoviny uvaříme podle návodu, scedíme je a udržíme v teple.
Zbylý olej rozehřejeme na pánvi a po částech na něm ze všech stran osmahneme masové kuličky. Necháme okapat přebytečný tuk a podáváme s těstovinami a omáčkou. Podle chuti posypeme parmazánem.

autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka