Spadané listí nepalte, poslouží jako ideální zdroj živin

2. listopad 2019

„Hrabat a nepálit,“ radí ředitel Střední zahradnické a zemědělské školy v Děčíně Libverdě Ing. Libor Kunte. Zkompostované listí totiž dodá půdě živiny a hlavně organická hmota významně obnovuje půdní strukturu a půdní mikrobiální život.

Vhodné druhy

Ideální pro kompost jsou listy ovocných stromů, které se dobře rozkládají. Rozhodně se nemusíme bát přenosu chorob, jako je třeba padlí nebo strupovitost, které se šíří jinými cestami. Ve správně založeném kompostu se navíc vyvíjí teplo, které řadu choroboplodných zárodků zničí.

Listí ovocných stromů využívají zahradníci i pro přípravu tzv. listovky, speciální zeminy, která je pak vhodná pro výsevy. Semenáčky totiž potřebují živiny jen v určitém množství a to jim přesně listovka dodá.

Méně vhodné druhy

Často se jako nevhodné do kompostu uvádí listí ořešáku nebo škumpy ocetné. Oba stromy mají listy se silnými jařmy, kvůli kterým rozklad v kompostu trvá o něco déle. Listí ořešáku má i vysoký obsah silic, pokud ho ale použijeme v kombinaci s jinými listy a materiály a kompost prohazujeme a provzdušňujeme, i z ořešákového listí vznikne za dva, tři roky slušná organická hmota, která zpětně prospěje biologické činnosti půdy na naší zahrádce.

Spustit audio