Sousoší dětí v Lidicích oživila Taneční skupina Diamonds a je vítězem Česko Slovensko má talent

29. prosinec 2021

Diamanty z Nového Bydžova zvítězily v dalším ročníku televizní talentové show Česko Slovensko má talent. Svým finálovým vystoupením na téma Lidice dojala k slzám Taneční skupina Diamonds tisíce televizních diváků. Vítáme v rozhlasovém studiu učitele tance a také tanečníka a choreografa Jozefa Goliana, spolu s tanečnicí Libuší Marií Novotnou.

Gratulujeme k tomu úžasnému úspěchu. Je to neuvěřitelné, čekali jste, že byste mohli zvítězit v obrovské televizní soutěži?
Vůbec jsme to netušili. Prioritou bylo, že jsme si chtěli v době covidu zatancovat a zasoutěžit. Byla ta možnost a nakonec se to vyplnilo. Ale vůbec jsme nečekali finálové vítězství.

Libuško, jaké to bylo?
Já se budu opakovat, ale pro nás to bylo opravdu neuvěřitelné. Je to vzpomínka na celý život. Který bude fakt v srdíčku navždy.

Ozvala se nám Amerika má talent, 17. série. Pozvali nás, v lednu to budeme domlouvat. Uděláme vše pro to, abychom se tam dostali.
Jozef Golian, Taneční skupina Diamonds z Nového Bydžova

Jak se vůbec přihodilo, že taneční skupina, která pracuje při Základní umělecké škole v Novém Bydžově, tak rozboří celou republiku?
To by asi bylo možná na delší vyprávění, ale když to zkrátím, tak já tam funguji šestým rokem. Na Základní umělecké škole původně tancovaly mažoretky, protože v okolí Chlumce nad Cidlinou to bylo hodně o mažoretkovém sportu. Já jsem cílevědomý typ člověka a tak trošičku náhodou jsem se vrátil do České republiky ze zahraničí a řekl jsem si, že chci, aby děti z tohoto tanečního oboru, z 20 dětí nás je teď už 100, aby rozkvetly. A povedlo se.

Libuše Marie Novotná a Jozef Golian ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tedy vy jste přišel do Nového Bydžova ze zahraničí?
Pocházím ze Slovenska, ale pracoval jsem jako tanečník ve Švýcarsku, odkud jsem se vrátil do České republiky už jen jako učitel. Už 6 roků jsem učitel tance. Tanec mne provází celým životem, mám konzervatoř a od svých šesti let jen tancuji.

Vy jste překvapili úžasnými choreografiemi a kostýmy. Kdo přichází na tyhle skvělé nápady?
Přiznám se, že tak z 80 procent já. Ale máme spoustu lidi, se kterými spolupracujeme. Konkrétně Lidice a Vymítání ďábla, to byl můj nápad. A co se týká Lidic, tak tam ještě pomohla lektorka Nikolka Krebsová z Dačicka. Naší prioritou bylo ve finále předvést něco z Československa. Protože jsem Slovák a pracuji už dlouho v České republiky, tak jsme vybrali něco, čím bychom mohli předat nějaké poselství. A Lidice budou mít 80. výročí, tak to byla jasná volba. Jsem rád, že to vyšlo.

Bylo to úžasné a naprosto profesionální.
Jsem opravdu perfekcionalista a nebojím se, když nějaké složce už nemám co předat dál, pozvat si někoho dalšího na gymnastiku, na herectví nebo i na tanec. To znamená, že děti mají na každou složku speciální lektory. Samozřejmě choreografii potom dělám já. No a úžasné kostýmy dělá Lenka Syrová. Myslím si, že naší výhrou je, že máme perfektní vedení a také děti i jejich rodiče, kteří je podporují.

Libuško, je na vás Jozef přísný?
On je extrémně hodný, ale občas umí být i tvrdý.

Čtěte také

Jaké byly bezprostřední pocity po vyhlášení vítězů?
To si přesně pamatuji, protože jsem se začal smát. Upřímně, člověk doufá a něco si představuje, ale já jsem to vůbec nečekal. Nebyl tam pláč, nebyly emoce, bylo tříhodinové zmrazení jako socha. Prostě jsem měl absolutní tříhodinový šok.

A Libuška?
Ty pocity byly fantastické. Křičeli jsme a skákali. Byli jsme v takovém šoku, že si to budeme pamatovat celý život.

Změnilo se vám v životě od té chvíle něco?
Jozef Golian: Všechno.
Libuše Marie Novotná: Asi tak.
Jozef Golian: Nechci, aby to vypadalo jako vychvalování, ale kompletně všechno. Přiznám se, že si na to teprve zvykám a ještě nějakou dobu zvykat budu. Naivně jsem si jako hlavní trenér myslel, že tím to vše skončí. Skončí finále a holky budu odpočívat, protože jsme trénovali opravdu téměř každý víkend. Ale zjistil jsem, že to tak vůbec nebude. Jsou i různé zahraniční soutěže. Takže jsem rád, že nás čekají nové zkušenosti.

Čtěte také

Víc neprozradíme?
Můžeme trošku prozradit. Ale musíte to brát s rezervou, protože to ještě nemáme dohodnuté. Ale už jen to, že se nám ozvali z ciziny je pro nás pocta. Ozvala se nám Amerika má talent, 17. série, takže uvidíme. V lednu to budeme domlouvat a uvidíme, je to přeci jen dálka, je tu covid, a jsou k tomu nutné určité finance.

To znamená, že byste šli do americké verze této televizní soutěže?
Ano. Bude to už 17. série a pozvali nás, ano. Uděláme vše pro to, abychom se tam dostali.

Co uděláte s výhrou? Protože to bylo tuším 40 tisíc euro.
Nějaké peníze se samozřejmě zdaní. A už jsme se rozhodli, můžeme říct oficiální částku 100 tisíc korun, dáme na dětskou charitu. Dětem, které neměly takové štěstí, jako my. Ale nejsme ještě rozhodnuti kam konkrétně. Chtěli bychom někde tady poblíž Nového Bydžova a Hradce Králové. Víme nejen, že tuhle částku předáme, ale nevíme komu. Zatím je to pro nás velký kolotoč, ještě jsem se nestihl vzpamatovat ani z Vánoc.

Libuše Marie Novotná a Jozef Golian ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Na co se Libuška nejvíc těší v novém roce?
Já se nejvíc těším na nové zážitky s Diamonds. Doufejme, že jich bude hodně. Je nás víc jak 100 diamantů z Nového Bydžova.

Celý rozhovor s Jozefem Golianem a Libuší Marií Novotnou z Taneční skupiny Diamonds z Nového Bydžova si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.