Soud poslal Turka zadrženého v Hradci Králové do předběžné vydávací vazby

26. listopad 2015

Turek Nazmi Sahin, kterého zadrželi policisté v centru Hradce Králové, je v předběžné vydávací vazbě. Před polednem ho do ní poslal královéhradecký krajský soud. Muže policisté zastavili při silniční kontrole a následně zjistili, že ho hledá Interpol.

Podle soudu u cizince hrozilo, že z Česka uteče. 30letý muž byl podle státního zástupce Radka Soukupa v Turecku odsouzen za propagaci určité organizace. Konkrétnější být nechtěl.

„Já si prozatím dovolím nesdělovat její označení, nicméně můžeme vyloučit už nyní, že by to byla organizace tzv. Islámský stát a není to ani PKK,“ uvedl Soukup.

„Žádné oficiální doklady ještě nemáme. Nemáme ani žádost turecké strany o vydání. Soud vyhověl našemu návrhu, aby vyžádaná osoba byla vzata do předběžné vazby – stejně jako my shledal nebezpečí útěku,“ dodal státní zástupce.

Nepotvrzenou informaci, že cizinec byl v Turecku odsouzen za spolupráci se Stranou kurdských pracujících (PKK), která bojuje za vytvoření vlastního kurdského státu, včera přinesla agentura ČTK. Česká televize zase uvedla, že pro stranu muž roznášel letáky. Kurdskou stranu pracujících považují Turecko, USA i Evropská unie za teroristickou organizaci.

Obhájkyně Zuzana Dostálková podala proti vzetí do vazby stížnost. „Není rád. Je překvapen, protože s Českou republikou nemá nic společného. Byl tady jenom nahodile, v podstatě na výletě Nechce být vydán. Hrozí mu tam vyšší trest,“ řekla.

Stížností proti vzetí do vazby se teď bude zabývat vrchní soud.

autoři: par , mka
Spustit audio