Soud poslal Nečesaného za pokus o vraždu kadeřnice na 13 let do vězení

1. duben 2016

Lukáš Nečesaný má strávit 13 let ve vězení za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Hradci Králové. Nečesaný považuje odsouzení za justiční omyl a proti verdiktu se odvolal. Státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlení.

Předseda soudního senátu Jiří Vacek řekl, že klíčová byla výpověď napadané kadeřnice, která při útoku utrpěla poranění mozku. Oběť označila 24letého Lukáše Nečesaného za útočníka, dříve si přitom nebyla zcela jistá.

„Mohu konstatovat, že stěžejní důkaz je výpověď poškozené, podle našeho názoru je výpovědí věrohodnou a zcela ho usvědčuje," vysvětlil při zdůvodnění rozsudku Vacek.

Podle něj závěry znalců svědčí o tom, že si poškozená nemá důvod vymýšlet a má výbornou vizuální paměť. „Všechny jednotlivé důkazy svědčí o tom, že není důvod této svědkyni nevěřit," dodal Jiří Vacek.

Motiv útoku byl podle něj finanční, Nečesaný měl problémy s dluhy. Soud dnes také zamítl návrh státní zástupkyně Lenky Faltusové na vzetí Nečesaného do vazby. Žalobkyně se obávala, že by odsouzený mohl utéct do zahraničí.

Nečesaného návrh žalobkyně na uvalení vazby překvapil: „Očekával jsem to v tomto duchu, ve kterém se to neslo. Jen mě zarazila vazba, pro kterou podle názorů našich advokátů, mých i mé rodiny nebyly důvody. To byl pro mě největší šok.“

Soud se naopak přiklonil k návrhu Faltusové ohledně výše trestu. Státní zástupkyně požadovala pro Lukáše Nečesaného trest ve výši 13 let za mřížemi, který mu nakonec soud skutečně udělil.

„Jsem přesvědčena o tom, že i po doplnění dokazování byla žaloba podaná důvodně a jediným pachatelem je právě Lukáš Nečesaný," konstatovala ve své závěrečné řeči před královéhradeckým krajským soudem Lenka Faltusová.

Lukáš Nečesaný se svými obhájci u Krajského soudu v Hradci Králové

Obhájce Oldřich Chudoba navrhl zprostit Nečesaného obžaloby a uvedl, že shromážděné důkazy vylučují, aby byl pachatelem. „Obžaloba nerespektuje další svědky a obsah jejich výpovědí," dodal.

Druhý obhájce Nečesaného Petr Dítě dnes řekl, že se u královéhradeckého soudu vypařila v celé kauze nestrannost.

„Jde jen o to, aby soud ustál své stanovisko ve vztahu k vině obžalovaného," poznamenal Dítě, který tvrdí, že v procesu byla zkrácena práva obžalovaného na obhajobu.

Případ Lukáše Nečesaného

Lukáš Nečesaný se před třemi lety v Hořicích pokusil zavraždit 53letou kadeřnici. Nejméně šestkrát ji udeřil do hlavy a z peněženky jí ukradl 10 tisíc korun. Nečesaný od začátku vinu odmítal a kritizoval práci policie i justice.

Královéhradecký krajský soud poslal Nečesaného už v lednu 2014 na 16 let do vězení, vrchní soud ale trest později o tři roky zmírnil.

Nejvyšší soud ale loni v květnu původní verdikt pro nedostatek důkazů úplně zrušil, propustil Nečesaného z vězení na svobodu a nařídil nové projednání. I tak si Nečesaný odseděl téměř 2,5 roku na Mírově.

Znovu se případem začal Krajský soud v Hradci Králové zabývat loni v září. Rozsudek se očekával už minulý čtvrtek. Před soudem ale svědčil nový svědek. Spoluvězeň Nečesaného Jiří Funda vypověděl, že se mu k útoku na kadeřnici přiznal.

Lukáš Nečesaný u Krajského soudu v Hradci Králové

Nečesaný ale jeho slova vzápětí popřel. Jeho obhájce Petr Dítě řekl, že objevení nového svědka považuje za nestandardní.

„Státní zastupitelství předkládalo před několika měsíci protokoly s vězni, kteří byli ve výkonu trestu s mým klientem, a všichni řekli, že jim řekl, že je nevinný, a najednou předloží tři čtvrtě roku staré prohlášení ještě k tomu naštvaného vězně, který říká, že mu to řekl,“ popsal advokát.

Obhájci Nečesaného také poukazovali na to, že o výsleších vězňů nevěděli dopředu. Podle státní zástupkyně Faltusové byl ale postup v pořádku.

„Tak jako obhajoba i obžaloba může předložit důkazy v kterékoli fázi trestního řízení. Já jsem je předložila 16. března, úřední záznamy o podání vysvětlení, soud výsledky předvolal, více se k tomu vyjadřovat nebudu,“ dodala.

Postup vyšetřovatelů i soudů dlouhodobě napadl také otec odsouzeného Luděk Nečesaný, který je ředitelem liberecké nemocnice. Několikrát svolal tiskovou konferenci, naposledy ve středu, tedy pouhé dva dny před vyhlášením rozsudku.

Lukáš Nečesaný (vpravo) se svým otcem u Krajského soudu v Hradci Králové
autoři: tby , Jiří Fremuth , ako | zdroj: ČTK
Spustit audio