Soud nařídil Polsku platit za každý den provozu dolu Turów. Jak reaguje česká a jak polská strana

21. září 2021 11:07

Polsko musí platit půl milionu eur denně za to, že nerespektuje předběžné opatření o zastavení těžby v pohraničním dole Turów. 20. září 2021 o tom rozhodl Evropský soudní dvůr. Žalobu na Polsko podala Česká republika, která kritizuje polské plány důl rozšířit a prohloubit a těžit tam až do roku 2044. To by podle kritiků těžby mohlo znamenat ztrátu spodních vod v příhraničních částech Libereckého kraje.

Finanční sankci má Varšava platit do chvíle, než uposlechne jarního příkazu soudu a práce v dole ukončí. Soud předběžné rozhodnutí o zastavení těžby vydal už v květnu 2021, Polsko ale příkaz dodržet odmítlo a požádalo soud o jeho zrušení s tím, že náhlé zastavení těžby by mohlo způsobit ekologickou katastrofu a pro zemi mělo značné ekonomické následky. Uhlí z dolu Turów totiž zásobuje sousední elektrárnu, která společně s dolem patří polské energetické skupině PGE.

Jak rozhodnutí hodnotí politici

Český ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO řekl, že rozhodnutí soudu vnímá jako výraznou motivaci a nátlak na to, aby se v Turówě přestalo těžit. Pokuta 500 000 eur je podle něj dostatečná, přestože Česko navrhovalo desetinásobnou sankci.

Krok přivítal také šéf resortu zahraničních věcí Jakub Kulhánek z ČSSD. Komentoval ho i liberecký hejtman Martin Půta z SLK. Podle něj vyměřená sankce uspíší mezivládní jednání s Polskem. Liberecký kraj v minulosti kritizoval skutečnost, že s ním o problému polská vláda nechtěla jednat.

Polská vláda v pondělí 20. září 2021 oznámila, že těžba v dole Turów bude pokračovat. Také generální ředitel společnosti PGE podle agentury Reuters sdělil, že s rozhodnutím soudu o pokutě nesouhlasí a očekává, že důl bude nadále aktivní.

Čtěte také

Podle polské vlády by zastavení těžby mělo negativní dopad na energetickou bezpečnost milionů Poláků i celé Evropské unie. Polsko také nehodlá platit nic z pokuty půl milionu eur denně za nerespektování předběžného opatření; polská vláda označila pokutu za nepřiměřenou. Podle jejího názoru podkopává snahy o smírné uzavření sporu, o které polská strana podle prohlášení tamního kabinetu stále usiluje.

Čtěte také

Hlavním důvodem, proč českým samosprávám vadí plánované rozšíření dolu Turów, je obava ze ztráty spodních vod v oblastech Hrádecka a Frýdlantska v Libereckém kraji, kterou by mohlo prohloubení dolu způsobit. Bez zdroje pitné vody by se tak mohly ocitnout desítky tisíc obyvatel českého příhraničí. Náhradní zásobování vodou z jizerskohorských přehrad by znamenalo náklady v řádu miliard korun, a to je částka, kterou města a obce v příhraničí, ani Liberecký kraj, nemají.

Dalšími důvody jsou například zvýšený hluk a prašnost. Důl Turów by měl totiž po rozšíření končit přímo u českých hranic, jen několik set metrů od nejbližšího českého zastavěného území. 

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související