Současnou situaci vnímám jako možná zlomovou, říká ředitel olomoucké fakultní nemocnice Roman Havlík

Profesor Roman Havlík je ředitelem Fakultní nemocnice Olomouc. Zkušený lékař chirurg publikuje doma i v zahraničí, absolvoval řadu stáží ve světě, a přesto, že funguje v systému klasické medicíny, je otevřen zkoumání schopností našeho těla a vědomí, jež klasická věda zatím není schopna uchopit.

Roman Havlík, ředitel Fakultní nemocnice Olomouc

„Situace je zlomová v tom smyslu, že společnost nepůjde dál po stejné cestě, po jaké šla doposud. Snad nebudeme žít ještě uměleji, tedy méně přirozeně, snad se ještě více nevzdálíme přírodě, životní svobodě a pohodě,“ doplňuje Havlík.

Profesor Roman Havlík pracuje v olomoucké fakultní nemocnici už od roku 1994 jako chirurg se specializací na léčbu nádorových onemocnění slinivky břišní. Zná dobře zdejší pracoviště i personál a lidé znají jeho, protože i jako vrcholový manažer mezi své lidi chodí a hovoří s nimi, stejně tak si rád poslechne i názory pacientů.

Profesor Roman Havlík je nezdolný optimista. Naříkání nad náročností situace zdravotníků v době koronaviru od něj nečekejte. Současné dění naopak vnímá jako šanci. Možnost naučit se nové věci, rozšířit své schopnosti, přizpůsobit se novým mechanismům, prolomit určité hranice, které po delším čase, stráveném na jednom místě, snad každého z nás uvádějí do určitého stereotypu. Zároveň je ale ředitel Fakultní nemocnice Olomouc na své lidi hrdý a děkuje jim za práci, kterou odvádějí a říká: „Jsou skvělí.“

Profesor Roman Havlík nás ale nechal nahlédnout také do dalších oblastí svého života. Jako kluk z hanácké vesnice se netají svým vztahem k místu, odkud pochází, k zemědělství, které živilo jeho předky a dnes také on je zkušeným pěstitelem a zahrádkářem. Zároveň je i celoživotním sportovcem, má na svém kontě čtyři maratony a nespočet půlmaratonů a dalších běžeckých závodů, blízké je mu také zimní plavání.

Zkušený lékař, chirurg, publikuje doma i v zahraničí, absolvoval řadu stáží ve světě a přesto, že funguje v systému klasické medicíny, je otevřen zkoumání schopností našeho těla a vědomí, jež klasická věda zatím není schopna uchopit.

O souznění člověka s přírodou, ale také o koronaviru a možných šancích na změnu v celospolečenském měřítku, mluví profesor Havlík ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc.

autor: zos
Spustit audio