Současné počasí je optimální pro naše zemědělce, řada z nich proto teď naplno sklízí zeleninu

3. srpen 2021 08:33

Na polích teď zemědělci sklízí celou pestrou škálu zeleniny. Po jarním, ne příliš příznivém počasí, jim totiž současné přírodní podmínky celkem nahrávají. I tak se ale skluz způsobený jarními mrazíky může podepsat na trhu se zeleninou. 

Čtěte také

Zemědělec a spolumajitel Plotišťské zeleniny Miroslav Hak zrovna míří na pole.
„Jedu na zelí. Přihnojujeme, dáváme živiny. Aby byl optimální jejich příjem, tak doplňujeme živiny."

Teď po děštích jsou prý živiny z půdy trochu vyplavené, a tak je tam zemědělci potřebují dodat. Kromě toho teď v Plotištích sklízí celou řadu zeleniny.
„V současné době sklízíme okurky nakladačky, zelí, mrkev, také brambory jsou v plném proudu. Cibule ozimá už je sklizena a také česnek. Takže v tomto případě jedeme v uvozovkách podle plánu, jako každý rok."

I zemědělci v hradeckých Piletických naplno pracují

„Teď jsme ve výrobní hale na zpracování, čištěn, třídění a balení kořenové zeleniny. V současné době balíme karotku a třídíme petržel," popisuje momentální situaci majitel VH Agroproduktu Piletice Jan Věcek.

Čtěte také

I když je v současnosti podle zemědělců optimální počasí, tak několikatýdenní skluz, který nabrali během jara, může mít značný dopad na trh se zeleninou.

„Obáváme se toho, že během srpna a začátkem září je řada lidí na dovolené a tráví čas něčím jiným než nakupováním. A my bychom v tomto období právě potřebovali co nejvíce prodávat, ale nebudeme mít kam," říká ředitel VH Agroproduktu Piletice Radim Pátek.

A zároveň s majitelem doplňují, že se hromadí zboží na trhu a přetlak v určitém období může způsobit pokles jeho ceny.

Spustit audio

Související