Současná pandemická situace se dotýká většiny profesí. Patří mezi ně i práce restaurátorů památek

12. březen 2021 08:58

Některým restaurátorům památek výrazně ubyla práce. Zařadili se tak do dlouhého seznamu těch, které poznamenává současná pandemie koronaviru. Památek, které potřebují opravit, neubylo, kvůli nedostatku peněz se ale jejich zrestaurování musí posunout na neurčito.  

Home office může vypadat v každé profesi trošku jinak. Jak funguje při práci restaurátora? Jsme na zahradě u Hynka Bláhy na Rychnovsku, co pro něj znamená práce z domova?

Čtěte také

„Pro mne to mnoho neznamená. My pracujeme zejména od jara do podzimu, je to jako každá jiná práce, která se dělá venku, v exteriéru. Když opravujeme památky, tak je to zpravidla financováno z dotací, které za opět schvalují na jaře. Takže když hovoříme o home office, tak vlastně my ho zcela přirozeně každou zimu máme."

S financemi je to stejné jako v předchozích letech nebo tady nastala určitá omezení?
„To se projevilo už v loňském roce, práce jsem měl méně. Neříkám, že to bylo úplně špatné, protože práce bylo hodně, ale ve srovnání s předchozími roky jí bylo míň. Takže samozřejmě předpokládáme, že na opravy památek teď bude asi méně finančních prostředků."

Jdeme se podívat do ateliéru

Čtěte také

„Mám tady poměrně zajímavé věci. Řada lidí jistě zná Neratov s jeho kostelem. A tyto dvě sochy s náboženskými motivy jsou také z Neratova. Je to Panna Marie, která na klíně drží mrtvého syna, Ježíše Krista. Socha se zřítila ze sloupu a chybí jí hlava a sepjaté ruce. Ty se podařilo dohledat a mám je tady v krabici."

„Tedy socha projde procesem restaurování. Musí se spravit sloup a také opravit vlastní sousoší," dodává restaurátor Hynek Bláha.

Většina soch by jeho restaurátorský ateliér měla opustit do konce letošního roku. Vše ale závisí na tom, jestli se nakonec na jejich opravu podaří sehnat peníze.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související