Sólo jsem neutáhla, ale pěkně otevírala pusu. Omeletky Haliny Pawlowské

17. červenec 2021

Omeletky dnes servírujeme se zpěvem. Zpívá se ve sboru, na jevišti, v kostele, na poli, u táboráku i na policii. A jak to má se zpěvem Halina Pawlowská?

Připomíná mi to, jak jsem seděla s kamarádkou na břehu krásného rybníka Svět v Třeboni, a vychutnávaly jsme si pohled na okolní přírodu. Kamarádka najednou říká „Co je to za ptáčka, který tady někde tak krásně zpívá?"„ No…to je mobil ", vysvětlila jsem jí.

Slavný Caruso zpíval pro psa

Krásně zpíval i slavný italský pěvec Enrico Caruso. Dostal pozvání od milionáře z Filadelfie, aby v jeho domě uspořádal malý soukromý koncert za velmi slušný honorář. V salónu byl pouze pán domu a jeho pes. Ke Carusovi hned přistoupil milionářův tajemník a předal mu obálku se slíbeným honorářem.

Caruso pokrčil rameny, přistoupil ke klavíru a začal zpívat jednu ze svých árií. Pes začal okamžitě pronikavě výt a Caruso se zeptal, co to má znamenat? "Promiňte, to mi stačí," řekl klidně milionář. "Chtěl jsem jen zkusit, jestli můj pes bude výt i při vašem zpěvu. Při zpěvu mé ženy vyje vždycky."

Jitka Zelenková: Zpěv mě nikdy nezklamal

Textař Eduard Pergner se do mě uměl převtělit tak, že do svých textů psal to, co jsem cítila, složila mu poklonu zpěvačka Jitka Zelenková. Když napsal, že jsem naprosto propadlá tomu svému zpívání, nemýlil se ani o písmenko. Zpívám ji celou kariéru.

Zpívání je můj životabudič, na rozdíl od chlapů mě nikdy nezklamalo. S hudbou vstávám i usínám.  Neumím si představit večer na letní zahrádce bez krásné hudby.

Zněla jsem jak výrostek na švestkách

Když jsem se poprvé slyšela nahranou na magnetofonu, tak jsem se úplně zděsila, přiznává Halina Pawlowská. Vůbec jsem svůj hlas nepoznávala, měla jsem pocit, že zním jako nějaký třináctiletý výrostek, když ho nachytali na švestkách. Myslím, že to dnes není o nic lepší, jen díky svým létům zním jako udýchaný výrostek na švestkách…

Nicméně můj hlas kdysi zaujal výtečnou pěveckou pedagožku paní Kühnovou, ke které jsem chodila do sboru. Řekla, že pěkně otevírám pusu, a že si mě vybrala, abych jí po koncertech nosila kytici, ale že i když jsem udělaná holka, tak nemám dost silný hlas, abych utáhla sólo.

V Omeletkách vám hudební filmy nabídne Vašek Šanda, uslyšíte povídku Petry Pilné Zpráva za dovolené 2021. A svoji povídku přidá i Halina Pawlowská. Jmenuje se Song ženy, co milovala příliš.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio

Související