Šok pro cyklisty v lese, datel na rozhledně a onemocnění oční sítnice. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Majitelé některých lesů pravděpodobně od nového roku zakáží vjezd cyklistům na lesní cesty a to jak na ty nezpevněné, tak i asfaltové. Ty jsou přitom často značené jako oficiální cyklotrasy. Důvodem je podle majitelů lesů novela silničního zákona, která určuje boční odstup vozidel od cyklistů.

Podle právníka Tomáše Kindla, iniciátor zákona, je ale názor zástupců Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR zcela absurdní. „Pokud je lesní cesta široká akorát na jeden traktor, je logické, že zde bezpečně není možné předjíždět vůbec. Pomalejší prostě musí na vhodném místě zastavit a uvolnit cestu. Nový zákon to nijak nemění. Nestrašme, žádný ‚kolaps dopravy v lesích‘ ani jinde nehrozí.“

Čtěte také

Plány na oslavy osmého výročí provozu rozhledny ve Vysoké nad Labem a vůbec celou letošní sezónu ukončil jeden přibližně dvacet centimetrů velký pták. Přesněji řečeno, ptačí rodinka. Co se přihodilo? Důvod je neobvyklý: do dřevěných sloupů nosné konstrukce se s vervou pustil strakapoud.

„Rozhlednu máme pojištěnu na vandalismus, na přírodní živly, ale na strakapouda samozřejmě žádná pojistka není. Tak jsem to probíral s makléřem, který nám pojistku zajišťuje, a ten uvedl, že by mohlo jít o stejný typ pojištění, jako když má někdo zateplený dům a strakapoud nebo datel mu tam vyklove díry. To je pojistná událost. Ale plnění je tam jen do 10 tisíc korun. A to nám moc nepomůže," popisuje starosta Jiří Horák. Náklady na opravu by v horším případě mohly jít až do statisíců korun.

Čtěte také

Moderní léčbou lze následky onemocnění oční sítnice, tedy makulární degeneraci, zmírnit. Jak se toto velmi závažné onemocnění projevuje a jakou roli v tom hraje lidský věk? Primáře Oční kliniky OFTEX MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D. jsme se v naší radioporadně ptali na téma: degenerace sítnice.

„Věk velmi výrazně ovlivňuje výskyt degenerace oční sítnice, což je onemocnění v zadní části oka, v centrální části očního pozadí. Statisticky víme, že čím je vyšší věk, tím také stoupá procentuálně výskyt tohoto onemocnění. Řeknu jen orientačně pár čísel, ve věku kolem 60 let se vyskytuje v populaci asi kolem 10 až 15 procent, lidem okolo 70 let stoupá na 30 procent a v populaci kolem 80 let už zhruba polovina lidí může mít degeneraci očního pozadí různého stupně."

autor: baj
Spustit audio

Související