Sobotní Noční linka: 8. květen - Den vítězství

8. květen 2021

Jak vy osobně vnímáte 8. květen, tedy Den vítězství? Máte nejen na tento den, ale i další květnové dny osobní vzpomínky? Nebo jste slyšeli vypravování od vašich rodičů a blízkých, jak oni prožívali právě tuhle historii? Viděli jste také některý z dokumentů či filmů, který byl natočen právě o těchto událostech? Jak tento den trávíte? Máte nějaké své třeba i rodinné zvyky?

Na 8. května připadá jedna z hlavních událostí historie nejen ČR ale i Evropy - ukončení 2. světové války v roce 1945. V tento den si nejen v České republice připomínáme konec 2. světové války, za který se z pohledu historických pramenů považuje kapitulace německých vojsk, vstoupivší v platnost 8. května ve 23:01 hodin středoevropského času. V minulosti se svátek nazýval Den osvobození či Den osvobození od fašismu a slavil se až 9. května.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.