SNP: I Romové bojovali za zemi, v níž žili a její myšlenky

5. září 2019

V souvislosti s II. světovou válkou v našem vysílání často vzpomínáme na Romy jako na oběti – tentokrát si připomeneme jejich hrdinství a zapojení do odboje během SNP a boje proti nacismu. Právě při příležitosti 75. výročí od vypuknutí SNP, které si Slováci v těchto dnech připomínají, se podstatně víc hovoří o zapojení Romů do jednoho z největších povstání v historii Evropy.

Po vypuknutí SNP mnozí Romové narukovali do povstalecké armády a po potlačení povstání zůstali v horách jako partyzáni. Etnografka Zuzana Kumanová upřesňuje:

„Těsně po potlačení povstání došlo k vyvraždění mnohých komunit, počty obětí se odhadují na 1000 až 1400.“

Pomoc partyzánům byla krutě trestána i poté, co bylo povstání po dvou měsících potlačeno. Obyvatelstvo, včetně toho romského, nacisté a jejich přisluhovači často vyvraždili na místě nebo deportovali a masově popravovali.

„I po potlačení povstání to byli právě gardisté, kteří pomáhali nacistům a kteří zjišťovali údaje o pomáhajících. Tento osud potkal i mnohé Romy.“

Téma účasti Romů v odboji v době Slovenského národního povstání zůstává stále na okraji zájmu historiků. Pokračuje generální ředitel Muzea slovenského národního povstání v Banské Bystrici Stanislav Mičev:

„Připomínat si tuto událost je nutné, a v této době obzvlášť, proto, že rasové a etnické nenávisti se opakují a je třeba lidem připomínat, kam to až může dospět.“

Dva roky pátrání po příbězích

Počet romských partyzánů a účastníků odboje není dodnes přesně jasný. Známe ale příběhy, ve kterých romští partyzáni sehráli významnou úlohu. Osudy pěti z nich mapuje výstava Romové v odboji, kterou po dobu oslav 75. výročí SNP zpřístupnili v areálu muzea. Její autorka Vera Lacková zachytila příběhy svého pradědečka Jána Lacka, ale také Jozefa Serineka, Imricha Horvátha, Mikuláše Oláha a Antona Facuny:

„Poslední jmenovaný se přidal k partyzánské skupině v Itálii a posléze byl součástí tajné anglo-americké mise, která měla podpořit vznik SNP. Byl také součástí tehdejší americké tajné služby, která je předchůdkyní CIA. Anton Facuna je pro mě velmi výjimečným člověkem i proto, že se i po válce věnoval boji za romská práva.“

Dostat se k podobným informacím nebylo úplně jednoduché.

„Dva roky jsem různě pátrala v archivech a hovořila s historiky. Nakonec se mi ty příběhy najít podařilo.“

Téma Romů v SNP bylo podle Lackové dříve tabuizované z několika důvodů:

„Když skončila válka bylo pro Romy obtížné mluvit o tom, co zažili. Když hovořili o romském holocaustu, tak jim nikdo nevěřil. Po nástupu komunismu nebyla vůle zapisovat romské příběhy, nechtělo se, aby se Romové emancipovali, měli se stát součástí slovenského národa a asimilovat se.

Výstavou bych chtěla inspirovat Romy k budování zdravého sebevědomí. Ráda bych poukázala na fakt, že Romové bojovali za zemi, v níž žili.“

autor: mst
Spustit audio