Sníh, mráz a první jarní květy, přichází vůbec do hor jaro? Aprílové počasí na úpatí Krkonoš

17. duben 2021

Předpověď počasí pro nejvyšší české hory je v tyto dny spíše zimní. I na úpatí Krkonoš sníh střídavě zasypává první jarní zeleň. Jak se tedy aprílovému horskému jaru a jeho květeně daří? Eliška Pilařová se vydala za odbornicí z nejpovolanějších.

Čtěte také

S botaničkou Irenou Špatenkovou jsme chtěli natáčet venku v přírodě, ale počasí posledních dnů, kdy se i nádherné krokusy ocitly pod sněhem, nás zahnalo do teplé místnosti.

V Krkonoších je vždy jaro později než dole v kraji. Ale co třeba devětsily, jsou už vůbec venku?
„Devětšil jsem ještě letos neviděla. Na slunnějších místech je už možnost spatřit křivatce, samozřejmě bledule, práší se pyl z jehněd lísky obecné. Kvetou orseje jarní a sasanky. I podběl, ale devětsily jsem dosud neviděla."

Vzácné to není, aby v polovině dubna mrzlo. Pomatuji, že sněžilo dokonce i na 1. máje a dokonce i v létě. Ale poslední roky jsem například doslova prošvihla petrklíče, protože všechno nakvetlo rychle najednou, protože přišla veliká tepla.

Krkonoše jsou krásné v zimě i v létě

Letos máme naopak úžasnou příležitost si všechno pěkně postupně užít, jako naše babičky.

„Ano, v posledních letech se říkalo, že jaro trvá vegetačně jen tři týdny. Protože všechno kvetlo najednou. Potom se třeba v květnu na chvilku ochladilo, ale pak už nastupovalo léto. A nejhorší na tom bylo sucho. Bylo málo sněhu v zimě, poslední zbytky vláhy se odpařily a vláhový deficit přetrvával až do podzimu."

Čtěte také

„Jsem moc ráda, že letošní rok je po této stránce příznivější. I když, jak nám hlásili meteorologové, jsou už opět v Čechách místa, která jdou do sucha."

Potkáváme se velmi často s batohem na zádech i ve vrcholových partiích Krkonoš. Ale tam je tedy zatím stále sněžno.
„Přesně tak to je. Pořád sněžno."

Ale na březích Labe, na těch říčních náplavech, už budeme devětšil vyhlížet. Ostatně, ten nejvzásnější tam našla i slavní Josefína Kablíková a jmenuje se po ní.
„Ano, ten dostal jméno Devětsil Kablíkové, jinak Petasites kablikianus."

Josefína Kablíková byla vrchlabská botanička, takže to neměla proti toku Labe daleko. Nicméně v době, kdy se ona vydávala ke Sněžným jamám a nahoru do Krkonoš na své botanické výpravy, tak chodila ještě v čepci a krinolíně.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.