Sníh a vítr ochromují sever země. Na Semilsku platí kalamitní stav

6. prosinec 2013

Sněhové závěje a silný vítr zasáhly nejvíce sever i východ Čech a také severní Moravu. Nejhorší situace je ve vyšších polohách. Kvůli zhoršení počasí, silnému vichru a sněhu vyhlásili energetici na Semilsku kalamitní stav. Nestíhají totiž dávat do pořádku hromadné havárie.

Silný vítr už v Česku postupně zeslabuje. Nejsilnější byl na horách severních Čech, kde v noci dosahoval průměrné rychlosti 115 kilometrů za hodinu. Blížil se tedy silou orkánu. Zesílit by měl vítr znovu dnes v noci. Meteorologové také varují, že se na horách budou tvořit závěje, na většině území se má tvořit i náledí.

Na hřebech Krkonoš přes noc napadlo místy až 30 centimetrů sněhu, všechny horské silnice by ale měly být sjízdné. Sypače a pluhy jezdily celou noc. Kvůli vichřici mají nejvíce práce především hasiči, kteří odklízejí popadané větve a stromy.

Sněžit začalo v Krkonoších včera v 18. hodin večer a dosud prakticky nepřestalo. Silný vítr dosahuje v nárazech rychlosti až 100 kilometrů v hodině. Na Sněžce zaznamenali kolem páté hodiny ranní nárazy až 140 kilometrů v hodině.

Ve vyšších polohách se místy na silnicích tvoří sněhové jazyky a silničáři jsou prakticky nepřetržitě v terénu s veškerou dostupnou technikou.

Pro kamiony je kvůli sněhu uzavřená silnice na Harrachov. Na trase z Temného dolu na Pomezní boudy se silnice udržuje jen pluhováním, sjízdná je ale i bez řetězů. Na místě je ale maximální opatrnost.

Silný vítr zlomil v noci vánoční strom v Jablonci nad Nisou. Zlomil se přibližně půl hodiny po půlnoci, nikomu se nic nestalo. Nicméně z majestátního smrku zbyl pouze holý pahýl.

Také v Krušných horách dopravu komplikuje silný vítr a husté sněžení. Úsek z Božího Daru na Klínovec museli silničáři uzavřít. Kvůli počasí a stavu vozovek raději zůstávají lidé doma.

V Krušných horách pracovali silničáři celou noc a nasadili veškerou dostupnou techniku. „V takovémhle počasí se najezdí 250–300 kilometrů úplně hravě,“ říká jeden ze silničářů.

Kvůli špatné viditelnosti v noci havarovala řidička nedaleko Božího Daru. „Sjela jsem ze silnice, což jsem v tu chvíli neviděla. Až když jsem vylezla z toho auta,“ říká řidička. Na místě je tedy nejvyšší opatrnost.

Dvě desítky stromů polámala vichřice v Olomouckém kraji

V Olomouckém kraji fouká silný vítr prakticky všude. Nejcitelnější je ale na hřebenech Jeseníků. V nárazech zde dosahuje rychlosti do 97 kilometrů za hodinu. V Jeseníkách napadlo přes noc 10 centimetrů sněhu. Na mnoha místech kraje hlásí silničáři ledovku.

Živel zaměstnává hasiče už od včerejška a nejspíš si neodpočinou ani přes den. Výjezdů k popadaným stromům stále přibývá. Dva velké stromy spadly přímo v areálu lázní ve Velkých Losinách, poškodily střechu pavilonu a několik aut.

Napilno mají i cestáři, protože vítr doprovázejí sněhové přeháňky a ledovka. Ve vyšších polohách pak hrozí jazyky. Na Červenohorském sedle průběžně blokují provoz kamiony, které v těchto podmínkách často uvíznou. Cesty jsou ale zatím s velkou opatrností sjízdné.

Komplikace ve spojení se sněhem a větrem zasáhly i Šumavu. Na silnici z Klatov na Horažďovice stojí kamiony v každém kopci. Na mnoha místech zasahuje policie: řídí dopravu a uděluje pokuty za letní obutí aut. Méně sněhu je na Sušicku.

Čtěte také

Tisíce lidí jsou stále po noční vichřici bez elektřiny. Celou noc byli ale v terénu technici a některé obce už se podařilo k proudu připojit - například Boží Dar v Krušných horách.

Nejvíce výpadků měli ve východních Čechách. K nejpostiženějším oblastem patří Hradec Králové a Semily, v jejichž okolí energetici dokonce vyhlásili kalamitní stav. Popadané stromy přerušily na více místech dráty elektrického vedení. Bez proudu jsou ale i domácnosti na Rychnovsku, Pardubicku nebo Trutnovsku.

„Stav znamená, že odstraňování poruch na daném území bude vyžadovat poněkud více času, protože je to v nepřístupném terénu a znovu uvedení dané linky do provozu bude vyžadovat několik hodin,“ říká mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Lidé proto v době kalamitního stavu musejí s problémy počítat.

Čtěte také

Silný vítr zkomplikoval i železniční dopravu. Překážky na kolejích zastavily vlaky na osmi regionálních tratích, spadané stromy už ale odstranili. A problémy jsou nadále jen na dálkové trati v jižních Čechách, konkrétně mezi Ražicemi a Protivínem. Doporučujeme sledovat webové stránky Českých drah.

Velmi silný vítr stále způsobuje na severu Čech problémy, především s dodávkami elektřiny. Problémy ale stále mají také na severu, především v malých obcích na Děčínsku a Liberecku.

„Na Děčínsku konkrétně převážně Rumbursko a okolí Semil, Jetřichovi. Na Liberecku potom Frýdlantsko a Českodubsko. Evidujeme také poruchu na vedení vysokého napětí na Chomutovsku, to znamená vedení z Chomutova do Žatce. Jsou tam spadlé vodiče,“ říká mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Nejhorší je situace právě na Děčínsku, kde energetici odstraňují od rána řadu poruch. Vítr tam také zkomplikoval dopravu, když spadlý strom zatarasil železniční trať mezi Šluknovem a Rumburkem.

Vichr nestrhává jen stromy a větve, ale ohrožuje také chodce. V Ústí nad Labem museli hasiči a policisté uzavřít Pařížskou ulici. Z domu padaly přímo na ulici kusy plechu a střešních tašek.

Silnice v celém Ústeckém kraji jsou ale oproti ránu celkem v pořádku. Některé komunikace, hlavně na Chomutovsku a Lounsku, pokrývala ledovka. Situace se ale během dne zlepšila.

Kvůli ledovce měly problémy hlavně kamiony na silnici mezi Žatcem a Mostem. Teď si musí řidiči, vedle silného větru, dávat pozor na sněhové jazyky a závěje a to hlavně ve vyšších polohách.

Letiště Václava Havla v Praze muselo kvůli orkánu Xaver zrušit několik letů v rámci Evropy. Omezení se dotklo především Velké Británie. Během dne by cestující mohli mít problém odletět také do Německa.

Vítr / vichr / vichřice / orkán - stupnice síly
autoři: aja , Andrea Strohmaierová , bach , nib , ova , sas , Marína Dvořáková
Spustit audio