Sněžení se postupně přesouvá z Čech na Moravu, tisíce domácností jsou bez elektřiny

1. březen 2016

Popadané stromy, polámané větve, zmrazky nebo náledí a výpadky elektřiny – intenzivní sněžení v uplynulých hodinách zkomplikovalo život hlavně lidem v jihozápadních a středních Čechách. Ve středních Čechách vyhlásil ČEZ kalamitní stav v okresech Benešov, Příbram, Praha-východ a Praha-západ. Bez elektřiny jsou tisíce domácností. V nížinách leží sníh mokrý a těžký, ve vyšších polohách prachový. Sněžení se dnes z Čech přesune na Moravu a do Slezska. Nejvíce sněhu napadne v Beskydech.

„Lze očekávat, že sněhová pokrývka nebude moc rychle odtávat, protože teploty během noci zůstaly slabě pod bodem mrazu a i přes den se budou držet na nule až třech stupních Celsia. Pokud sněhová pokrývka nebude odklizena, tak se bude udržovat,“ říká meteorolog František Šopko.

S přívaly nového sněhu se nejvíc potýkají jihozápadní a střední Čechy. Dál bude sněžit hlavně v Beskydech.

„Po včerejším silném sněžení, zejména ve středních a jihozápadních Čechách, doporučujeme řidičům sledovat dopravní zpravodajství. Kromě sněhu a popadaných stromů může situaci komplikovat i ojediněle náledí, popřípadě zmrazky," radí meteorolog.

Sněžení bude podle meteorologů postupně ustávat

Ve středních Čechách je nejhorší situace na Příbramsku na dálnici D4, kde v noci uvízly kamiony a autobusy. Silnice nižších tříd jsou uzavřené například mezi Bohosticemi a Dolní Líšnicí, Milínem a Pečičkami a pak Řevnicemi a Mníškem pod Brdy.

Vlaky nejezdí už jen z Vraného nad Vltavou do Dobříše. Na ostatních tratích se už podařilo provoz obnovit. „Jezdíme všude, kromě této jediné trati. Přes noc jsme měli problémů víc. Doprava byla zastavená zhruba na 14 tratích," řekl po 6. hodině mluvčí ŠZDC Marek Iliaš.

Kalamitní stav v několika okresech Středočeského kraje

Navíc jsou ve středních Čechách stovky domácností bez elektřiny. Stromy pod návalem těžkého sněhu popadaly na elektrické vedení. ČEZ vyhlásil kalamitní stav v okresech Benešov, Příbram, Praha-východ a Praha-západ. Bez elektřiny jsou tisíce domácností.

„Během noci se nám podařilo zhruba třetinu dodávek obnovit,“ poznamenala ráno mluvčí ČEZu Soňa Holingerová. V ostatních krajích ČEZ prý větší problémy nemá.

V západních Krkonoších zůstává zavřená silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska.

„V Harrachově přitom mnoho sněhu není, napadly možná dva centimetry. Problém je na polské straně Krkonoš, kde je sněhu víc, možná 15 až 20 centimetrů. Proto kamiony do Polska v tuto chvíli nesmí. Krkonoše jinak žádná velká kalamita nezasáhla,“ hlásil po páté hodině ranní z Harrachova reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Večer sněžení způsobilo i zpoždění letů na pražském letišti. Další problémy jsou na železnici. Ve třech případech narazily vlaky do spadlých stromů. Nikdo nebyl zraněn. Zpoždění nebo rušení spojů se týká například trati Vrané nad Vltavou - Dobříš, kde kvůli špatnému počasí nejezdí ani náhradní autobusová doprava.

V Čechách zůstane zataženo a sněžit má už jen občas a slabě. V nížinách může ještě padat déšť se sněhem, ale postupně se oblačnost protrhá a srážky ustanou. Také na Moravě a ve Slezsku bude většinou zataženo, místy s deštěm a sněžení se přesune z hor i do nižších poloh.

Teploty se odpoledne budou pohybovat mezi minus jedním až plus třemi stupni Celsia, na Moravě a ve Slezsku naměří dva až šest stupňů, na horách kolem minus dvou stupňů. Povane mírný severozápadní, později západní vítr.

Na snímku zasněžené pražské Jižní Město
autor: kso
Spustit audio