Snadno zranitelné oběti. Děti. Poradíme, jak se mají v kritických situacích zachovat

21. květen 2021

V obchodních centrech se každý den pohybují partičky školáků. Rodiče mnohdy ani nevědí, kde jejich děti právě jsou. Pro nás je ale důležité, že na tyto děti se zaměřují zločinci, kteří využívají jejich slabosti a zranitelnosti a okrádají je, jakmile k tomu mají příležitost.

Vše si popíšeme na případu školáka, přepadeného na veřejné toaletě, kde ho zkušený kriminálník obral o zimní bundu, telefon a peníze. Když chtěl chlapec alespoň nějaké peníze zpátky na cestu domů, protože nebyl z Ostravy, zločinec mu hodil na zem patnáct korun.

„Jednalo se o zločin loupeže, který začal na zastávce Náměstí Republiky. Tam si pachatel vyhlédl skupinku mladistvých, kteří nastoupili do tramvaje. Už tam je slovně napadal, po vystoupení na zastávce u obchodního centra skupinku následoval, dal se do komunikace se dvěma mladíky ze skupinky,“ popisuje začátek celého případu ostravský kriminalista Pavel Svrchokryl.

Ideální oběť

„Je zajímavé, že vesměs ti pachatelé si v krátkém časovém úseku dokážou ve skupině mladistvých či nezletilých vybrat tu oběť, která je nejvíce podřízená, nejvíce jakoby ohrožená, takzvaná ideální oběť. Na tu se zaměří a s ní potom manipulují,“ vysvětluje kriminalista.

Pachatele z našeho příběhu se podařilo vypátrat a dopadnout během 14 dnů. Byl to svým způsobem starší kriminálník – využil nevinnosti dětí a toho, že se ho bály. Ale těchto činů se dopouštějí i mladší, a to cíleně. Hlavně mladiství a nezletilí.

„Oni ví, že pokud udělají nějaký takový čin – a někteří přesně vědí, co dělají – tak vědí, že to postih moc nehrozí,“ podotýká policista.

Jak se mají děti bránit

Když si pachatel vybere svou oběť a osloví ji třeba pod záminkou, že se znají ze školy, že si potřebuje zatelefonovat, tak už v tento moment by měla potencionální oběť zareagovat. „A pokud vidí, že situace není čistá, tak vyhledat pomoc. Vždycky se doporučuje, aby někam utekly, aby opustily ten prostor. Nicméně z mých zkušeností opouští ten prostor do dalších otevřených prostor, kde ale nejsou žádní lidé. A to je špatně,“ upozorňuje Svrchokryl.

Potencionální oběť – pokud se dostane do takovéto situace – by měla vyhledat kontakt dospělé osoby. „Nikdy jsem nezažil, aby oběť začala v nákupním centru, pokud se něco takového děje, třeba křičet. Nebát se toho a opravdu to uplatňovat. Zachovat klid, rozvahu a vydat se za někým pro pomoc,“ uzavírá kriminalista.

autoři: Artur Kubica , tif
Spustit audio