Šmiklavé palačinky (Václav Malovický z Jižních Čech) 24/5/2008
Suroviny:
7 dkg cukru, 14 dkg polohrubé mouky, půl litru mléka, 8 žloutků, 8 bílků na sníh, vanilkový cukr, čokoláda, máslo (oříšky, vanilkový pudink, zmzrlina)
Postup:
Na pánvi rozpustíme máslo, nalejeme na něj těsto udělané z cukru, mouky, mléka a žloutků. Palačinku opečeme, ale JEN Z JEDNÉ STRANY.
Přesuneme ji na hodně nahřátý talíř a posypeme vanilkovým cukrem. Můžeme posypat také nastrouhanými oříšky nebo čokoládou (nejlepší je jen vanilkovým cukrem).
Palačinku stále při celém pustupu udržujeme v teple (např. v troubě).
Uděláme druhou palačinku, opět jen po jedné straně, položíme na první palačinku a posypeme vanilkovým cukrem.
Uděláme třetí palačinku, zase jen po jedné straně, položíme na druhou palačinku a opět posypeme vanilkovým cukrem.
Uděláme čtvrtou palačinku (více se nedoporučuje, špatně by se pak krájelo na talíři), opět jen po jedné straně opečeme a posypeme vanilkovým cukrem. Na poslední (čtvrtou) vrstvu nahoru uděláme polevu z rozpuštěné čokolády, dáme ušlehaný sníh z osmi bílků a posypeme sekanými oříšky.
Doporučujeme pro začátek dělat menší palačinky, lépe se s nimi manipuluje na talíři při krájení.
(Vylepšení: pod poslední vrstvu - na třetí palačinku - dát vanilkový pudink nebo zmrzlinu.)
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka