Šmiklavé palačinky (Václav Malovický z Jižních Čech) 24/5/2008

Suroviny:
7 dkg cukru, 14 dkg polohrubé mouky, půl litru mléka, 8 žloutků, 8 bílků na sníh, vanilkový cukr, čokoláda, máslo (oříšky, vanilkový pudink, zmzrlina)

Postup:
Na pánvi rozpustíme máslo, nalejeme na něj těsto udělané z cukru, mouky, mléka a žloutků. Palačinku opečeme, ale JEN Z JEDNÉ STRANY.
Přesuneme ji na hodně nahřátý talíř a posypeme vanilkovým cukrem. Můžeme posypat také nastrouhanými oříšky nebo čokoládou (nejlepší je jen vanilkovým cukrem).
Palačinku stále při celém pustupu udržujeme v teple (např. v troubě).
Uděláme druhou palačinku, opět jen po jedné straně, položíme na první palačinku a posypeme vanilkovým cukrem.
Uděláme třetí palačinku, zase jen po jedné straně, položíme na druhou palačinku a opět posypeme vanilkovým cukrem.
Uděláme čtvrtou palačinku (více se nedoporučuje, špatně by se pak krájelo na talíři), opět jen po jedné straně opečeme a posypeme vanilkovým cukrem. Na poslední (čtvrtou) vrstvu nahoru uděláme polevu z rozpuštěné čokolády, dáme ušlehaný sníh z osmi bílků a posypeme sekanými oříšky.

Doporučujeme pro začátek dělat menší palačinky, lépe se s nimi manipuluje na talíři při krájení.
(Vylepšení: pod poslední vrstvu - na třetí palačinku - dát vanilkový pudink nebo zmrzlinu.)

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Tohle není povídání na dobrou noc, k zamyšlení určitě.

Jan Pokorný, ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu a moderátor

tata.jpg

Tata a jeho syn

Koupit

Autorské povídky známého divadelníka a spisovatele A. G. v jeho vlastním podání. Tata a jeho syn je sbírkou úsměvných příběhů na motivy skutečných událostí, ovšem ve skutečných kulisách a především ve skutečné době.