Slyšet z rozhlasu oblíbenou písničku. I taková drobnost může být velkým vánočním přáním

5. prosinec 2017 09:15

Ježíškova vnoučata rozdávají dárky seniorům po celé republice. My vás teď zavedeme za panem Ladislavem do Domova důchodců v Lamperticích na Trutnovsku, který má velmi skromné přání. Ke spokojenosti mu prý stačí jenom oblíbená písnička. 

Dobrý den, my jsme za vámi přijeli z Hradce Králové. A jsme Ježíškova vnoučata!

„Já už jsem dostal bonbónky! A jinak nic nepotřebuji. Mě stačí má oblíbená písnička," říká pan Ladoslav.

A to jeho přání bude splněno. Ježíškovým vnoučetem bude náš kolega Tomáš Černý z Českého rozhlasu Dvojka. A posílá vám vzkaz: „Já toto přání s velkou sympatií k projektu Ježíškova vnoučata splním v neděli 18. prosince odpoledne na Dvojce v pořadu Třikrát šedesát a to v pohodě v čase mezi 15. a 16. hodinou. Už je to domluveno, takže snad skrze rozhlas veliká radost."

Jakou písničku si pan Ladislav přál?

„Přál jsem si dvě písničky. Jedna je Až půjdeš po cestě od Petra Nováka. A druhá je také od Petra Nováka a to je Klaunova zpověď. Já jsem jezdil celý život po světě. A kam jsem přišel, tam jsem si je pouštěl. Provázel mne Petr Novák. Jsou to moc krásné písničky, rád si je vždy zazpívám," říká pan Ladislav.

„Všem přeji, aby ty vánoční svátky prožili ve zdraví," dodává pan Ladislav z Domova důchodců v Lamperticích na Trutnovsku.

Pan Ladislav v Domově důchodců v Lamperticích

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Během loňských Vánoc se skupině dobrovolníků, nadšenců a přátel podařilo splnit zhruba 600 vánočních přání. Od knih přes předplatné časopisů, uzeniny a boty až po zážitková přání, jako návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi.

Loni na jaře zaujal projekt Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek, či přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz.

autor: Jana Házová
Spustit audio

Související