Složky záchranného systému zasahovaly v jičínské nemocnici. Cvičně tam likvidovaly požár

23. říjen 2013

Velké cvičení má za sebou Oblastní nemocnice v Jičíně. Při fiktivním požáru, který vypukl ve skladu interního oddělení, zasahovaly desítky hasičů, záchranářů a policistů. Kvůli ohni bylo nutné evakuovat pacienty ze druhého patra.

Celkem bylo evakuováno osm lidí - figurantů i skutečných pacientů.

„Požádali jsme vedení nemocnice, aby se připravili na to, které oddělení by chtěli prověřit z pohledu vnitřní evakuační dokumentace, a zhruba dva měsíce předem jsme začali zpracovávat společně námět taktického cvičení,“ vysvětluje ředitel jičínských hasičů Libor Zikeš.

Podle náměstka pro léčebně-preventivní péče jičínské nemocnice Martina Šimáka je takové cvičení velmi důležité.

„Samozřejmě se řídíme evakuačním plánem, kde je určen velitel evakuace, což je většinou primář oddělení nebo jeho zástupce. Ten určí jednotlivé zaměstnance, kteří se budou podílet na evakuaci pacientů, a část personálu se bude podílet na evakuaci materiálu. Mezi to patří i zdravotní dokumentace a podobně,“ popisuje Šimák.

Cvičení v jičínské nemocnici bylo další ze série podobných akcí složek IZS v Královéhradeckém kraji. Před necelými dvěma měsíci bylo podobné cvičení ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

autor: ova
Spustit audio