Slipy a nedostatek sexu rakovinu prostaty nezpůsobují. Větší vliv má genetika

12. září 2018

V trenýrkách vyjdou ve středu 12. září od písecké nemocnice účastníci pochodu Za zdravé chlapy. Od 16 hodin ho pořádá urolog Jiří Ladman. Ve městě chystá několik zastávek, na kterých si budou lékaři a sestry povídat s kolemjdoucími o problémech souvisejících s „chlapskou výbavou.“

Rakovinou prostaty totiž trpí stále více českých mužů. V posledních 15 letech se výskyt u nás téměř ztrojnásobil. Jedná se o nejčastější mužské nádorové onemocnění.

Dobrou zprávou ale zároveň je, že počet úmrtí se úměrně léčbě a prevenci snižuje. Trenýrky místo slipů však k prevenci nepatří, jejich pozitivní vliv na rakovinu prostaty se nepotvrdil. Zrovna tak, jako neplatí ani pověry o dostatku sexu.

Když za to nemůže nedostatek sexu, tak co?

Hlavními viníky onemocnění jsou životní styl a především genetika. Jestliže někdo z předků rakovinou prostaty trpěl, měl by muž poprvé navštívit lékaře alespoň v 45 letech. Stačí, když pro začátek zajde za svým praktickým lékařem, který ho fyzicky vyšetří. 

„To je takové to nepopulární vyšetření přes konečník,“ popisuje Jiří Ladman s tím, že má ale svá mnohá opodstatnění. „Dále mu lékař nabere krev na takzvané PSA. To je přítomnost enzymu, podle jehož hodnoty se dá poznat, zda se v prostatě něco děje.“

PSA ale není vševědoucí, upozorňuje urolog. „Říká nám: Pozor, tam se něco může odehrávat. Ale může být zvýšeno i jen z důvodu zánětu v močovém ústrojí nebo v prostatě. Pokud se infekce přeléčí antibiotiky, je vše v pořádku,“ dodává.

Vyšetření, které muži nemají rádi

Na urologii se pacient dostává s konkrétními potížemi, například problémy při močení, nebo pokud výsledky enzymu PSA nejsou ideální. „My pak kromě jiného uděláme i ultrazvuk močových cest a ledvin, změříme velikost prostaty a při urometrii sledujeme proud moči. Pokud pojmeme nějaké podezření, děláme i biopsii, tedy odběr vzorku tkáně z prostaty,“ objasňuje lékař.

Histologický nález potvrdí, nebo vyvrátí rakovinné bujení. V případě, že je pozitivní, specialisté vyžadují ještě dovyšetření stavu kostí, magnetickou rezonanci a další, aby zjistili, zda je nádor pouze lokální, tedy jen v prostatě, nebo jestli má metastázy.

„Podle toho se pak odvíjí léčba. Od radikálního odběru prostaty přes ozařování a chemoterapii až třeba k pouhému sledování nádoru. To si můžeme v individuálních případech dovolit. Musí být ale časté a pečlivé,“ doplňuje Jiří Ladman.

Dobrá zpráva: Rakovina prostaty je pomalá

Rakovina prostaty se v 85 procentech případů vyvíjí pomalu. O to spíše ve vyšším věku. „Na medicíně nám říkávali, že každý muž má nárok dožít se své zvětšené prostaty, takže pokud senior trpí ještě jinými onemocněními a léčba by ho spíš zatížila, přičemž hodnota PSA se mění jen minimálně, můžeme si dovolit takovýto neagresivní postup,“ říká urolog.

Sexuálně přenosné choroby jsou někdy nenápadné a člověk je nevědomky šíří dál

Muž a žena v posteli

Chlamydie, papillomavirus, herpes – strašáci spojení s pohlavním životem současnosti. Týkají se většinové populace a promořenost jimi je vysoká. Třeba v případě lidského papillomaviru se odhaduje na 80 procent.

Ať už jde o zhoubný či nezhoubný nádor, prosté zbytnění prostaty nebo zánět, jakýkoli zásah v této oblasti muži vnímají velmi citlivě. Souvisí s jejich sebevědomím.

Jak popisuje urolog Jiří Ladman, zvlášť úplné odstranění prostaty může zanechat následky na jejich psychické i fyzické kondici: „Muži vnímají rizika, s obavami očekávají výsledky histologie, operace sama je zátěží a období rehabilitace přináší změny do jejich života. Muž po úplné resekci prostaty už nikdy nebude mít výron spermatu. Dost pravděpodobně přijde o erekci. A i když to má řešení, silně ho to ovlivní psychicky.“

Sexuální život bez prostaty? Samozřejmě ano!

Řešení sexuálního života po operaci prostaty má podobu léků na podporu erekce, existují i speciální gely, injekce a sexuální pomůcky. „S tím poradí mužům androlog,“ říká Jiří Ladman.

Odpovídá i na otázku kvality života, co se týče vylučování moči: „Mohou nastat úniky moči, bývají obvykle dočasné, ale může přetrvávat takzvaný stresový únik, což je pár kapek při kýchnutí, zakašlání a podobně. Prevencí i léčbou jsou Kegelovy cviky na posilování pánevního dna. Znají je asi především ženy, ale i platí pro muže. S nácvikem pomohou případně specializovaní rehabilitační pracovníci,“ uzavírá urolog Jiří Ladman.

Spustit audio

Související