Slévárna v Horní Kalné vytvořila bronzové sousoší Američana Freda Rogerse a posílá ho na Floridu

10. srpen 2021 07:34

Horní Kalná, malá vesnička v Podhůří Krkonoš, bude mít svůj podpis na Floridě. Pracovníci tamní slévárny totiž vytvořili bronzové sousoší pro Ameriku. Tam najde své místo na jedné z nejstarších amerických středních škol. Zhotovení sousoší trvalo téměř jeden rok. Umělci ho poskládali ze zhruba 80 dílů. Náročné bylo také jeho nakládání. 

Čtěte také

„Snažili jsme se to už co nejvíc sestavit ve vosku, protože je to tak členité, že bychom se k některým dílům vůbec v bronzu nedostali. Lili jsme veliké díly, přes jeden metr kvádry," popisuje Michal Horák náročnou výrobu sousoší Freda Rogerse, který skupince sedmi dětí hraje maňáskové divadlo.

„Založil a vymyslel jedno z prvních televizních vysílání pro malé děti v USA. Trochu zjednodušeně pro české posluchače se dá říct, že je to taková americká Štěpánka Haničincová," říká Vladana Weissová.

Všechny postavy jsou velice detailně propracované a realisticky zobrazené. Děti vypadají jako skutečné.
„Děti jsou různých národností a barvy pleti. Je tu i postižený chlapeček sedící na vozíku. Ten člověk prostě skutečně pracoval pro všechny děti napříč Amerikou."

Slévárna v Horní Kalné vytvořila bronzové sousoší Američana Freda Rogerse

Autorem sousoší je známý anglický umělec.
„My jsme s ním už realizovali celou řadu věcí, které jsou různě po světě umístěny. Měli jsme teď tu čest a možnost udělat i tuto sochu, která tentokrát putuje do Ameriky."

Sousoší váží přes 1700 kg, dostat ho do speciálně vyrobeného dřevěného kontejneru bylo dost problematické.
„Celá výroba, včetně zhotovení modelu ve Francii a naše výroba tady, vše je zdokumentováno a v Americe o tom budou vydávat knihu," dodává Vladana Weissová.

Bronzové sousoší odveze kamion do přístavu v německém Hamburku a odtamtud bude pokračovat lodí na Floridu v USA.

Spustit audio

Související