Slavnou Pragovku, která vypadá jako kdyby právě vyjela z výrobní linky, můžete teď vidět v Kuksu

18. červenec 2020

Veteran car muzeum v centru obce Kuks na Trutnovsku připravilo pro letošní sezonu několik novinek. Jsou mezi nimi jak drobné exponáty, tak i exkluzivní stroje, které za sebou mají náročnou obnovu.

Dušan Erlebach, majitel Veteran car muzea na Kuksu, se pyšně dívá na naleštěnou, zelenou motorku Praga, která vypadá jako nová.
„Není nová, je z roku 1930, ale prošla kompletní rekonstrukcí. Je to krásný čtyřtaktní stroj a trvalo to čtyři na dílně, než jsme ho dostali do tohoto stavu."

Čtěte také

Sedadlo je pouze pro jednoho jezdce. Kdo na takové motorce ve své době jezdíval?
„Bavíme se o motocyklu o obsahu 500 kubických centimetrů, což už byla kategorie vyšších a dražších strojů. Tedy nebylo to úplně pro každého, ale spíš pro takové fajnšmekry a nebo je kupovala i armáda."

Ale to není jediná novinka, kterou mohou návštěvníci muzea v letošní sezóně spatřit.

„Je tu ještě jedna krásná motorka, Norton S2, vyrobený v roce 1960 v Anglii. Ale v oněch 60. letech se tyto stroje prodávaly i v Československu. Ve své době to byl nejdražší i nejrychlejší motocykl, který se u nás dal oficiálně koupit."

Veteran car muzeum v centru obce Kuks na Trutnovsku připravilo pro letošní sezonu několik novinek

Návštěvnice Hanka se přijela na Kuks podívat až od Mladé Boleslavi.
„Je to tu moc hezké. Dokonce je to expozice i pro ženy, zahlédla jsem nějaké šicí stroje a žehličky. Opravdu moc hezké."

„A já bych se rád svezl na Jawě 550 z roku 1955. Jako kluk jsem kdysi takový stroj vlastnil," doplňuje návštěvník Marek.

Čtěte také

Vidět je také dílna, kde je spousta exponátů, na kterých se stále pracuje. Jdeme se podívat na jeden vůz schovaný pod plachtou.

„Je tu Jaguar E-type, který prochází stádiem renovace. To je úžasný a krásný klenot mezi sportovními automobily. My máme dvoumístné, dvoudveřové, takzvané krátké coupé. Je to druhá série z roku 1969. Interiér je samozřejmě nutné ještě nějak dotáhnout. Bylo by fajn tento vůz zachránit," dodává Dušan Erlebach.

Historic Car Museum v Kuksu
Rodinné muzeum veteránů se nachází v secesní továrně v samém středu malebné obce Kuks. Pro milovníky historie jsou zde k vidění historická vozidla různých značek, motoristické doplňky, prototyp motocyklu Járy Cimrmana, sbírka fotografických přístrojů, šicích strojů a mnoho dalších zajímavostí.

Novinky letošního roku si mohou návštěvníci Veteran car muzea v centru obce Kuks na Trutnovsku prohlédnout od pondělí až do neděle.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.