Slavnostní salvou z pušek a polního děla začíná turistická sezóna v Muzeu války 1866 na Chlumu

23. březen 2019 09:07

Přehlídka historických uniformovaných jednotek rakouských a pruských vojáků, tradiční slavnostní salva z pušek a děla a také pestrý program pro děti i dospělé zahájí v sobotu 23. března 2019 letošní turistickou sezónu v Muzeu války 1866 na Chlumu. Před otevřením muzeum navštívila reportérka Lucie Peterková.

V sobotu 23. března 2019 bude ve 14:00 hodin zahájena letošní turistická sezóna v Muzeu války 1866. Pro návštěvníky je připraven tradičně pestrý program spojený s křtem nově vydaných publikací.

Bitva roku 1866 je největší na našem území v historii. Víc vojska se tady nikdy naštěstí nesetkalo

Garda města Hradec Králové pořádá historické vzpomínky na bitvu u Hradce Králové 3. července 1866

Brzy si opět připomeneme události, které se odehrály v roce 1866 nejen na Chlumu nedaleko Hradce Králové. Šlo o velkou bitvu, kdy se střetlo víc než 430 tisíc vojáků pruské a rakouské armády. O Prusko-rakouskou konfliktu se také mluví jako o sedmitýdenní válce. Šlo o řadu bojových událostí a mnoho tisíc padlých.

Správce objektu Zbyněk Trutnovský říká: „Z mého pohledu je vše připraveno. Musí se udělat úklid kolem celého objketu a muzeum připravit tak, aby bylo důstojným místem pro návštěvníky."

Zatímco ve vstupní hale se ještě uklízelo, stíralo a leštily vitríny, expozice je již připravena na slavnostní otevření. Vstoupili jsme do ní s vedoucím muzea Janem Hrubeckým:
„Tady je, mohli bychom říci želbohu, vše připraveno. My jsme přislíbili veřejnosti, že je naším dlouhodobým záměrem expozici revitalizovat. Chtěli bychom ji zatraktivnit a zapojit větší participaci moderních technologií, dotykových obrazovek či jistého holografického promítání, názornějších modelů a podobně."

Muzeum války 1866 na Chlumu zahajuje turistickou sezónu

Toho by se mohli návštěvníci dočkat už v letošní sezóně nebo je to spíš hudba budoucnosti?

Okolí Chlumu na Královéhradecku nenabízí jen památky spojené s legendární bitvou roku 1866

V okolí Chlumu je spousta pomníků na bitvu roku 1866

Český rozhlas Hradec Králové vás zve na zajímavá místa a zjišťuje, co turistům daná oblast nabízí. Naše reportérka Jana Házová se tentokrát vypravila na Chlum nedaleko Hradce Králové. Jaké pozoruhodné lokality se dají v jeho okolí navštívit? 

„Je to jednoznačně věc budoucnosti. Vzhledem k tomu, že muzeum řeší zásadní problém s podzemní vodou, tak jsou i ony plány na revitalizaci expozice pozdrženy. Tudíž návštěvník uvidí stávající podobu vytvořenou prací, byť poměrně improvizovanou, avšak s maximem možností, co se týče píle a nasazení kolegů, kteří ji vytvořili."

Má tedy muzeum pro letošní sezónu pro návštěvníky připraveno něco úplně nového?
„Plánujeme spíše novelizovat stávající akce, chceme je trošku zatraktivnit. A cílit nejen na klasický segment návštěvníků, což jsou rodiny s dětmi, ale také na návštěvníky sportovnějšího ducha. Plánujeme například exkurze s uniformovanými průvodci po bojišti a podobně," dodává Jan Hrubecký.

Muzeum války 1866 na Chlumu zahajuje turistickou sezónu

Čtěte takéMuzeum války 1866 na Chlumu

Program slavnostního zahájení otevře ve 14:00 ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové Petr Grulich a tradiční salva z pušek a děla uniformovaných jednotek rakouských a pruských vojáků. Připraveny jsou také poutavé přednášky, například o pěchotních zbraních obou armád. A křtít se budou i dvě zajímavé publikace.

Součástí programu bude i loutkové představení divadla Bodi z Jaroměře.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související