Slavnostní nástup příslušníků polní nemocnice v Hradci Králové

23. září 2010

Na Masarykově náměstí v Hradci Králové proběhne v 10:00 slavnostní nástup příslušníků 2. kontingentu polní nemocnice, která působila v Afghánistánu. Prioritou české armády má být při zahraničních misích Afghánistán. V Lógaru by Češi měli pomáhat především při obnově země. Kromě toho na letišti v Kábulu působí česká polní nemocnice, která poskytuje pomoc především nemocným a zraněným aliančním vojákům. V provincii Hílmand operují jednotky speciálních sil vojenské policie. Celkem by letos mělo být v Afghánistánu až 415 českých vojáků.

Spojené státy zvažují vyslat do Afghánistánu dalších 3000 mužů námořní pěchoty jako posilu pro boj s islamistickým hnutím Taliban. Mise vedená NATO má v Afghánistánu asi 40.000 vojáků, z toho 26.000 je amerických. Další američtí vojáci cvičí afghánskou armádu.
Loňský rok byl nejkrvavějším od Spojenými státy vedené invaze, která režim Talibanu svrhla. Jen za rok 2007 bylo v Afghánistánu zabito více než 6000 lidí včetně asi tisícovky civilistů, stejného počtu afghánských ozbrojených sil a téměř 220 zahraničních vojáků.

Spustit audio