SLAVNOSTI HOLOVOUSKÝCH MALINÁČŮ

22. září 2010

Obec Holovousy a Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. zvou všechny zájemce na 6.ročník sousedského setkání SLAVNOSTI HOLOVOUSKÝCH MALINÁČŮ, které proběhnou v sobotu 4.října 2008. Program slavností zahájí ve 13:00 mažoretky DD Hořice. V průběhu celého odpoledne bude nabízeno občerstvení, malináče, domácí koláče, uvidíte ukázku plavení koní, v zámku navštívíte výstavu ovoce - staré ovocné odrůdy, soutěžící malináče, v informačním centru Obecního úřadu výstavu soutěžících moučníků a fotografií ze života obce, vyzkoušíte projížďky na koni, v prostoru návsi jistě navštívíte HOLOVOUSKÝ JARMARK. Prodejní stánky pěstitelů z Podchlumí budou nabízet pravé holovouské malináče, Dobrovodské zelí, produkty ekologického ovocnářství, stromky, kvalitní ovoce a zeleninu, květiny či výrobky z ovoce a medu.

V rámci Slavností holovouských malináčů vyhlašuje obecní úřad 6. ročník soutěží "O NEJLAHODNĚJŠÍ MALINÁČ OBCE" a "O NEJCHUTNĚJŠÍ JABLEČNÝ MOUČNÍK".
Malinové Holovouské jablko
Holovouský malináč byl hojně zastoupen ve starých sadech, avšak v nových výsadbách se u nás již nerozšiřuje.
Pomologická příručka charakterizuje Holovouský malináč takto:
Koruna tohoto stromu je velká, vysoce kulovitá, později převislá, růst je bujný a i později zůstává silnější. Plody jsou střední velikosti, kulovité až ploše kulovité, téměř oblé nebo jen nepatrně oble žebernaté, u některých plodů je vyznačen ostrý šev. Typickým znakem je zdužnatělý svalec, který porušuje zaoblení na stopečné části. Slupka je hladká, lesklá, mastná. Citrónová žluť jako základní barva je překrytá na větší části plodu červeně, líčko je karmínově červené, výrazně žíhané. Dužina je smetanově bílá, pod slupkou narůžovělá, křehká, příjemně voňavá. Výborná chuť je sladce navinulá s výraznou malinovou příchutí.
Sklízí se koncem září až začátkem října. Konzumně dozrává koncem října a vydrží do Vánoc. Plodnost se dostavuje pozdě a je střídavá. Strupovitostí i padlím trpí málo.

Spustit audio