Slaný koláč z Porýní od kuchaře Jana Letovského z pivního baru Nota Bene

Pokud holdujete sladkým koláčům, zkuste udělat změnu a tentokrát zvolit slanou verzi. Návod na špenátový quiche se sýrem a sušenými rajčaty prozradil kuchař Jan Letovský z pivního baru Nota Bene v Praze na Vinohradech. Pozvání na ochutnávku přijala také herečka Libuše Švormová.

Postup

Ingredience
  • Na těsto: 
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • ¾ kostky másla
  • 2 lžíce oleje
  • 6 lžic vody
  • trošku soli
  •  
  • Na náplň: 
  • 6 plátků sušených rajčat nakrájených na kousky
  • 225 g čerstvého listového nebo baby špenátu
  • 6 až 8 celých vajec
  • 250 až 400 ml smetany
  • 100 g tučnějšího sýru
  • muškátový oříšek
  • tymián
  • česnek
  • petržel
  • sůl a pepř

Do nádoby, kterou lze následně vložit do trouby postupně dáme ¾ kostky másla, 2 lžíce oleje, 6 lžic vody a osolíme trochou soli. Nádobu vložíme do vyhřáté trouby na přibližně 15 minut a čekáme, než nám začne máslo na povrchu hnědnout. Po vyndání z trouby postupně přisypáváme hladkou a polohrubou mouku dokud nám nevznikne konzistence těsta.

Tímto způsobem docílíme vláčnějšího a křehčího těsta, které jinak nepřipravíme.

Těsto vtlačíme do kruhové formy a nezapomeneme dát u okrajů těsto výš, protože si při pečení těsto sedne. Před samotným pečením ještě do těsta uděláme otvory (např. vařečkou nebo lžící), aby se při pečení dostal z těsta přebytečný vzduch. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů přibližně 10 až 15 minut.

Syrový špenátový quiche se sušenými rajčaty

Náplň si připravíme ve velkém kastrolu. Na másle a olivovém oleji (v poměru 1 : 1) lehce osmažíme nakrájenou cibuli a trochu česneku. Přidáme trochu tymiánu.

Špenát omyjeme, nakrájíme a přidáme do kastrolu. Vše podusíme. Špenát při přípravě ztrácí na objemu, proto se nemusíme bát pracovat s velkým množstvím.

Patrik Rozehnal, Naďa Konvalinková, Libuše Švormová a Jan Letovský

Ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, zahustíme smetanou a rozšlehanými vejci. Přidáme sýr, osolíme a opepříme dle chuti.

Takto připravenou náplň nalijeme do předpečené koláčové formy, přidáme nakrájená sušená rajčata a pečeme 20 minut ve vyhřáté troubě na 200 stupňů.

Jan Letovský

Je přesvědčen, že nastal znovu boom české kuchyně. Má radost, že se lidé začali zajímat, odkud pochází použité suroviny. Sám má rád i španělskou a italskou kuchyni. Postupně se zamiloval i do pečení dezertů a koláčů. Z jídel ho potěší jakýkoliv pokrm, který připraví někdo jiný než on sám. Je masový typ – miluje třeba obyčejný guláš. Jeho mottem je: Je jedno, co to je, hlavně že to dobře vypadá a chutná.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.