Sladký škvarkový závin s marmeládou od Dagmar Bílecké z Řepiště vás překvapí jednoduchostí i chutí

Za dalším soutěžním receptem jsme se rozjeli do Řepiště na Ostravsku. Dagmar Bílecká upekla závin ze škvarkového těsta podle receptu své maminky. Je překvapivě vláčný a díky pikantní marmeládě je vyrovnána sladká i kyselá chuť. A hlavně jeho příprava je jednoduchá, měli byste ho zkusit upéct.

Škvarkový závin

Ingredience na 2 záviny:

350 g hladké mouky
150 g najemno mletých škvarků
120 g moučkového cukru
1 žloutek
½ kypřicího prášku do pečiva
150 ml mléka (dle potřeby)
200 g kyselé marmelády nebo povidel
1 vejce na potření

Postup

Škvarky pomeleme v mixéru na jemnou kaši, aby nebyly v závinu cítit kousky. Do mísy prosejeme mouku a přidáme umletou škvarkovou pastu, cukr, žloutek a nakonec i prášek do pečiva.

Začneme rukama hníst těsto a postupně do něj podle potřeby přiléváme až 150 ml mléka. Těsto by mělo být vláčné, nesmí se lepit, aby šlo dobře rozválet.

Těsto přepůlíme a každou část rozválíme do obdélníku cca 40 x 30 cm. Placku natřeme marmeládou nebo povidly. Kraje potřeme rozšlehaným vejcem, aby závin po svinutí držel pohromadě.

Delší stranou srolujeme závin a přeložíme na plech s pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme zhruba 20 minut při 180 °C, až těsto zrůžoví.

Dagmar Bílecká

Recept zdědila po své mamince a má s ním spojené své dětství, protože ho milovala. Dnes ho peče svým dětem a vnoučatům.

Přivítala nás společně se svým manželem Jiřím ve svém krásném novém domečku, který si postavili na důchod, aby byly blízko dětí. Oba jsou velmi aktivní, rádi cestují, manžel rybaří i včelaří.

Pohostili nás hned po příchodu výtečnými smaženými filety z tresky, kterou pan Jiří sám ulovil v Norsku. Paní Dagmar navíc upekla tyčinky s medvědím česnekem. Byl to povedený den!

Dagmar Bílecká a Patrik Rozehnal