Škvarkové řezy s marmeládou vás dostanou, upekla je podle své babičky Lenka Velehradská z Libkova

I porota Pochoutkového roku byla překvapená mletými škvarky, které se přidávají do těsta na škvarkové řezy potřené marmeládou a překryté mřížkou z těsta. Recept upekla podle své babičky Lenka Velehradská z Libkova na Chrudimsku. Škvarky dodají těstu vláčnost a zvláštní až oříškovou chuť. Jsou dokonalé.

 

Škvarkové řezy

Ingredience:

600 g hladké mouky

250 g umletých vepřových škvarků

250 g cukru krystal

1 vejce

citronová kůra z 1 citronu

1 kypřicí prášek do pečiva

200 ml vlažného mléka

400 g ostré rybízové marmelády

máslo na vymazání plechu

Postup:

Mleté škvarky necháme zahřát na plotně na tělovou teplotu.

Do mísy prosejeme 600 g hladké mouky, přidáme prášek do pečiva, 250 g cukru a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Vše nasucho promícháme. Přidáme škvarky, 1 vejce a 200 ml vlažného mléka. Zaděláme hladké voskově vypadající pevné těsto a necháme ho chvíli zchladnout a uležet.

Větší část těsta (asi 3/5) pak na vále rozválíme na tenčí obdélník a přes váleček vložíme na máslem vymazaný plech. Těsto vytlačíme do krajů, aby rovnoměrně zakrylo celý plech.

Těsto potřeme bohatě 400 g marmelády z červeného rybízu. Ze zbylého těsta vyválíme slabé válečky, které do kříže úhlopříčně vkládáme na marmeládu tak, aby vznikla mřížka. Nakonec válečky těsta položíme i podél koláče na krajích.

Koláč pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 180 - 200°C. Po upečení necháme zchladnout.

Lenka Velehradská

Přivítala nás v krásném starém domě, kde kdysi bývala vesnická hospoda. Na přivítanou jsme dostali slivovičku a chleba s domácí paštikou. V původním sále s dřevěnou podlahou a kachlovými kamny nás s maminkou pohostila poctivým kuřecím vývarem a zabijačkovým gulášem. Pak jsme se přesunuli do staré dobové kuchyně s kachlovým sporákem na litinových nohách.

Recept na škvarkové řezy s mřížkou navrch má od své babičky, která si ho zapsala do svého receptáře už v roce 1969. Na přípravu jsme použili i doma vypěstovaný citron, který koláč krásně provoněl. Přípravu pozoroval oknem do kuchyně i kocour.

Patrik Rozehnal a Lenka Velehradská