Skutečný příběh osvětimské knihovnice vypráví kniha Odložený život

15. březen 2019

Ojedinělá autobiografie pozoruhodné ženy, které nacisté uloupili dětství a zavraždili většinu rodinných příslušníků a přátel. To je kniha Odložený život Dity Krausové, kterou zalistovala autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová.

„Když mi takhle kniha přišla z Knižního klubu, tak jsem chvíli přemýšlela, kdy se do ní pustím, a trochu jsem ji odsunovala, protože jsem neměla zrovna náladu na autobiografii z tohoto prostředí. Když jsem ji ale otevřela a začetla se do ní, byla jsem velmi mile překvapena. Řekla bych, že to je kniha, která vám dá obrovskou naději do života,“ komentovala Mirka Nezvalová.

Odložený život je biografie pražské rodačky Dity Krausové, která prošla Terezínem, Osvětimí a Bergen-Belsenem. Vzpomíná na dětství v Praze, na rodiče a kamarády. V listopadu 1942 přišlo předvolání do transportu a rodina putovala nejprve do Terezína a pak do Osvětimi.

Román Prozření vypráví příběh žen na troskách nacistického Německa

Kniha Prozření, kterou napsala Jessica Shattuck

Americká autorka Jessica Shattuck napsala román s názvem prozření. Inspirovala ji k tomu vlastní rodinná historie. Knihou zalistovala v pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová.

Autorka popisuje zdejší kruté podmínky: nedostatek jídla, pach spálených lidských těl a všudypřítomný popel poletující vzduchem. Poznala i nechvalně proslulého lékaře Josefa Mengeleho.

V březnu 1944 jí hladem a vyčerpáním zemřel otec, v červnu prošla i s matkou selekcí a byly vybrány na práci v Hamburku, kde zažily spojenecké nálety. Po válce se Dita vrátila do Prahy, kde potkala svého budoucího manžela, spisovatele Otu B. Krause.

V roce 1949 oba odjeli hromadným transportem přes Rakousko a Itálii do Izraele. Autorčin příběh se stal předlohou pro hlavní hrdinku v knize Osvětimská knihovnice od španělského autora Antonia Iturbeho.

Spustit audio

Související