Skryté nebezpečí číhající na řidiče. Ke srážce se zvířetem může dojít v kteroukoliv denní dobu

13. říjen 2019 10:46

Od začátku letošního roku 2019 policisté v okrese Jičín z celkového počtu 777 dopravních nehod evidují již 181 případů v souvislosti se zvěří. V porovnání s loňským rokem 2018 za stejné období z celkového počtu 730 dopravních nehod policisté evidovali 161 nehod se zvěří. Jedná se tedy o 20 dopravních nehod víc oproti loňskému roku. 

Podle celorepublikových policejních statistik stoupl za posledních pět let počet nehod se zvěří zhruba ze sedmi a půl tisíc na více než 12 tisíc případů ročně.

Z uvedených statistik jednoznačně vyplývá, že se jedná o jednu z nejčastějších příčin dopravních nehod. V souvislosti s tímto je nutné podotknout, že ne vždy se tyto nehody obejdou bez zranění.

Preventivní informace:

Ke srážce se zvířetem může dojít v kteroukoliv denní dobu, nejčastěji však za svítání a za soumraku. Velké riziko hrozí i při nočním oslnění světlomety vozidla, kdy je zvíře dokonale zmateno a zůstává strnule stát na vozovce.

Lesní zvěř je v silničním provozu stále větším rizikem

Prevencí vzniku těchto nehod je především snížení rychlosti jízdy v místech, kde je možný výskyt zvěře, zraková kontrola obou stran silnice a soustředění se na možnost, že se zvíře náhle objeví. Jakmile zjistíme jeho pohyb před sebou, měli bychom okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla. Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže je pravděpodobné, že zahlédnuté zvíře nebude samo.

Čtěte také

Nestrhávat řízení a raději srážku podstoupit, než riskovat případnou srážku se stromem nebo jinou pevnou překážkou.

Pokud již k nehodě se zvířetem došlo, je zapotřebí učinit opatření jako při kterékoliv jiné dopravní nehodě. Rozsvítit výstražná světla, umístit na silnici trojúhelník a jedná-li se o střet zejména s velkým zvířetem, přivolat policii. Nesnažte se poraněné zvíře odklízet ze silnice sami, může vám způsobit zranění. Srážka se zvěří se podle zákona musí nahlásit zástupci místně příslušného mysliveckého sdružení, který by měl zraněné zvíře zajistit či provést likvidaci uhynulého kusu. V případě nahlášení takovéhoto střetu policii se o tento úkon postarají sami policisté.

autor: baj | zdroj: Policie České republiky
Spustit audio

Související