Skryjská jezírka vytváří kouzelná zákoutí. Propojují vodu a vulkanické skály

8. srpen 2021

Skryjská jezírka jsou vyhledávanou lokalitou v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Leží na samotné hranici Středočeského kraje nedaleko obce Skryje. A už sama cesta k nim je zážitkem. Prochází údolím Zbirožského potoka, které je plné krásných stromů.

V těsné blízkosti potoka rostou olše lepkavé, jasan ztepilý, jedle bělokorá i habr obecný. Najdete tu ale také vzácný jeřáb muk, jeřáb břek nebo jalovec obecný. Na Křivoklátsku bylo napočítáno na 70 druhů převážně listnatých dřevin, a tak právě podzim patří v křivoklátských lesích mezi nejkrásnější období.

Na své si ale přijdou také milovníci rostlin. Ve skalách roste hojně jaterník podléška, kakost smrdutý, netýkavka malokvětá, sleziník červený i chráněná lilie zlatohlavá.

Skryjská jezírka se nacházejí v údolí Zbirožského potoka, kam vede modrá turistická trasa. Zbirožský potok je průzračně čistý, díky čemuž v něm žijí i raci říční. Z ryb tu najdete například vranku obecnou.

Úzké lávky přes potok

Kolem potoka je krásná procházka, ale občas budete muset vodu přejít po úzkých lávkách, které jsou vyrobené ze dřeva trnovníku akátového. Cesta vás zavede ke skalám, kolem kterých si Zbirožský potok musel proklestit cestu. Skryjská jezírka jsou vlastně tůně, které na potoce přirozeně vznikly za skalní průrvou.

Skály z hornin sopečného původu jsou velmi tmavé a voda je s nimi v zajímavém kontrastu. Jezírka spolu s vysokými tmavými skálami vytvořila jedinečná malebná zákoutí. V místě soutěsky vznikl navíc menší vodopád, pod kterým je až třímetrová hloubka.

Spustit audio