Škromach se vyhnul odvolání a rezignoval na post místopředsedy ČSSD

7. listopad 2013

Zdeněk Škromach se rozhodl rezignovat na místo ve vedení ČSSD. Podle místopředsedy sociálních demokratů Lubomíra Zaorálka tak předešel situaci, kdy by ho stejně v neděli odvolal ústřední výkoný výbor strany. Škromach oznámil rezignaci v prohlášení ke členům sociální demokracie, které přečetl v České televizi.

Českému rozhlasu Škromach řekl, že se krokem pokouší uklidnit situaci v ČSSD.

„Chtěl jsem tím i dát možnost, aby Slávek Sobotka, Luboš Zaorálek, Jirka Dienstbier, Alenka Gajdůšková, mohli zkusit sestavit vládu, aby mohli zkusit realizovat program sociální demokracie a abych odventiloval to napětí, které teď v sociální demokracii je,“ vysvětlil.

Svůj odchod však nedává do souvislosti s utajovanou lánskou schůzkou a následným vnitrostranickým rozkolem v ČSSD. Kromě uklidnění situace prý jen přebírá odpovědnost za volební výsledek ČSSD, který byl horší, než strana očekávala.

„Budeme velmi těžko prosazovat volební program a trošku mě zaráží přístup některých mých kolegů, kteří stále hovoří o vítězství a vyvolávají v lidech očekávání, která budou velmi těžko naplňovat,“ uvedl Škromach pro Český rozhlas.

V budoucnu je navíc připraven znovu kandidovat do vedení strany. „Bude-li sociální demokracie mít zájem o mé služby, tak samozřejmě jsem připraven. Pokud nebude zájem, myslím si, že v té politické práci budu pokračovat a budu se maximálně snažit prosazovat program sociální demokracie,“ řekl Škromach v ČT.

Kritizován však byl především kvůli účasti na utajované povolební schůzce v Lánech, kde byl spolu s Jeronýmem Tejcem, Michalem Haškem, Jiřím Zimolou a Milanem Chovancem.

Schůzka vyústila v pokus o odstranění předsedy strany Bohuslava Sobotky včetně jeho vyloučení z týmu vyjednávajícího o nové vládě a následně v otevřenou vnitrostranickou krizi v ČSSD. Sobotka později označil Škromacha, Tejce a Haška za „pučisty“ a vyzval je k rezignaci.

Michal Hašek a Jeroným Tejc chtějí svůj postup sdělit v pátek. Hašek večer v SMS Českému rozhlasu napsal, že Škromachovu rezignaci chápe po „obrovské masáži, které čelil“ a váží si ho jako člověka i jeho zájmu o zklidnění situace. Zda se chystá postupovat stejným způsobem ale neřekl.

Zaorálek věří v další rezignace

Podle místopředsedy Lubomíra Zaorálka je Škromachův krok logickým vyústěním událostí posledních dní – od utajované schůzky u prezidenta až po jednání krajských organizací. Věří, že to přispěje k uklidnění situace uvnitř strany.

„Dnes zasedal v Pardubicích poslední krajský výbor a vyzval účastníky lánské schůzky k rezignaci, takže mi připadá, že ve světle toho je to adekvátní reakce. Protože v jeho případě ho také jeho domovská organizace okres Hodonín vyzvala k rezignaci. A aby předešel tomu, že by byl na ústředním výboru v neděli odvolán, tak se rozhodl odstoupit,“ vysvětluje Lubomír Zaorálek.

Zaorálek doufá, že další rezignace ještě přijdou. „To by samozřejmě zjednodušilo průběh nedělního jednání ústředního výboru – mohl by být pozitivnější a věnovat se budoucnosti. Pokládám to za adekvátní reakci a přál bych si, aby takto výzvy k rezignaci zhodnotili i ostatní,“ dodává.

autoři: jze , teb , Mirko Kašpar
Spustit audio