Skotská delikatesa u níž nechcete znát všechny suroviny. Bát se polknout haggis ale nemusíte

25. červenec 2018

Orlické hory patří do oblasti, které se dříve říkalo Sudety, což vychází z keltského pojmenování pro Pohoří kanců. V Orlických horách měl svá panství skotský šlechtic a kdo ví, zdali členové občanského sdružení Clan Orlických horalů nejsou jeho potomky.

Říkáte si, co je to za blázny, kteří si hrají na Skoty v Čechách, ale určité spojitosti tu jsou. Například to, že keltští předkové žili na našem území i na území Skotska. A občanské sdružení Clan Orlických horalů má velice blízký vztah ke Skotsku, jeho kultuře, sportu, pivu a whisky.

Pozveme vás na víkend od Orlických hor, tedy konkrétně do Rokytnice v Orlických horách, kde to bude hodně veselé. O tom nás určitě přesvědčí naši dva hosté, dva veselí chlapi Ladislav Hemrlík a David Silber, členové Clanu Orlických horalů.
Ano, Clan Orlických horalů, to je taková naše rodina.

Vy jste přijeli samozřejmě stylově v kiltech, skotských sukních. A máte také nějaký nůž.
To je jen takový pracovní nůž. Máme pro vás připravenu takovou tradiční skotskou baštu, tak abyste mohl ochutnat.

Už to tady krásně voní. To je typická skotská snídaně?
Typická skotská snídaně vysloveně ne, protože tam jedí sausage, takové párečky, pak mají slaninu, hodně vajíčka. Ta snídaně je hodně podobná té anglické. Tohle, co jsme přivezli, je tradiční skotské národní jídlo, jmenuje se haggis. Ono se to správě jí spolu s tuřínem. Tak vy ho tady dnes budete degustovat s chlebem. Abyste okoštovali, jak se jí skotské národní jídlo. Je to takový skotský prejt. My jej tady máme z čuníka, oni to mají z oveček. Ale je fantastický.

Tak to tady necháme chvilku vonět. Jak tráví léto Clan Orlických horalů? Musím připomenout, že Ladislav je náčelník a David výběrčí.
Výběrčí daní. Ne klanových peněz. My se máme báječně. Náš klan funguje celoročně, takže jezdíme i na jiná sportovní klání podporovat přátele po celé České republice. Byli jsme i v minulosti v Rakousku sportovat. A máme takovou tradici, že se scházíme jednou měsíčně a tam domlouváme, co se bude dít dál a připravujeme nějaké další aktivity. Teď už žijeme přípravami na Horalské hry. Takže hlava plná starostí a příprav. Abychom na něco nezapomněli, protože těch věcí je mnoho, které musíme zajistit.

Co za blázny si hraje na Skoty v Čechách? Clan Orlických horalů nám přináší keltský svět

Clan Orlických horalů ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Občanské sdružení Clan Orlických horalů má velice blízký vztah ke Skotsku, jeho kultuře, sportu, pivu a whisky. Říkáte si, co je to za blázny, kteří si hrají na Skoty v Čechách, ale určité spojitosti tu jsou. Například to keltší předkové, kteří žili na našem území i na území Skotska.

Vypukne to už v sobotu. Ale mě by zajímalo, viděli jsme se naposledy na Valentýna a to jste měli s sebou i ženy.
Ano, ženy teď nemohly. Ženy jsme nechaly v pracovním procesu a vzali jsme si volno, abychom se mohli s vámi vidět.

Jak vás vůbec napadlo hrát si v Orlických horách na Skoty?
Je to víceméně hraní a je to takový trošku dnes životní styl možná. Vzhledem k tomu, že jsme Skotsko měli rádi už jak se říká od dětství a lákalo nás, sondovali jsme a zjistili, že jeden skotský šlechtic, který vlastnil panství Nové Město nad Metují, což patří části do Orlických hor, tak jsme si řekli, Skotové tady nechali nějakou brázdu. A trošku se nám to zalíbilo. Hlavně se nám zalíbilo to sportování. Cvičíme a nějakým způsobem se tomu věnujeme. A pak samozřejmě kultura whisky a lrásná keltská hudba.

Horalské hry

A také stylové oblečení samozřejmě. Já už jsem se minule tady snažil přesvědčit, co má Skot pod kiltem.
Všechno v pořádku. Totiž, s tím kiltem to je ještě tak, že kilt je vysloveně tradiční oblečení Skotů, ale jak se říká těch highlands. Protože Skotsko se rozděluje na různé části, tak lowlands, to jsou ti hodně blíž Anglii, tam nosili normálně běžně kalhoty. Ta Vysočina byla taková trošku mimo a to bylo právě díky tomu, že tam byla klanová hierarchie. Bylo to trošku jinak, než v Anglii. Takže tam ta sounáležitost ke kiltu byla taková bližší.

Posledně jsme říkali, že to je v podstatě deka.
Ano. Je to vlněný pruh látky, osm metrů dlouhý, který se skládal. A oni se do toho navlékli. Vzhledem k tomu, že kilt nemá žádné kapsy a nemá nic, tak se k němu nosí takové kožené mošničky, kterým se říká sporan. V ponožce má být černá dýka. A pak mají dirk, což byl takový pracovní nůž. Takže jsou tím specifičtí, v těch názvech i v těch doplňcích.

Horalské hry

A ten kilt je praktický i v tom, že večer můžete přikrýt nejen sebe, ale i ženu.
A hezky spát. Kilt má velkou výhodu, že v něm je ten chlap vždy připraven. Nemusí se zaobírat různými záležitostmi.

Prostě Skotsko, kultura a samozřejmě ženy. Je to tak pánové?
Ano, jistě.

Mě zajímá, co to jsou vlastně ony Horalské hry. Budou se konat celou sobotu v Rokytnici v Orlických horách. A je to tedy věc, která má asi také kořeny ve Skotsku, v té jejich kultuře.
V podstatě jsou to těžkoatletické soutěže. Je na výběr ze spousty disciplín. My jsme si vybrali hod kládou, to je taková tradiční disciplína. Zhruba 5 až 6 metrů dlouhá kláda se musí zdvihnout, hodit, přetočit po své ose a padnout co nejvíc na rovinu k čáře. Pak je tam hod okovaným kamenem, jako když chytnete kufr za madlo a prostě s tím hodíte co nejdál. Máme tam hod balíkem slámy do výšky. A pak tam máme farmářský běh, což se dva 55 kilové kameny bafnou do ruky za madla a jde se s nimi, co to dá.

Horalské hry

Takže taková pořádná posilovna, řekl bych.
Taková přírodní posilovna. Ono to totiž má hodně silnou tradici ten highland game, nebo gets wings, oni to ve Skotsku nazývají různě. Klanoví náčelníci si vybírali do svých družin ty nejstatnější muže. Aby zjistili, kteří to jsou, tak udělali tyto soutěže. Takže to má hodně starou tradici. A samozřejmě se to dělá ve Skotsku, dělá se to v Americe. Dělá se to po celém světě. Všude, kde je trochu stopa toho Skota. A tak jsme to udělali i u nás. Je to osmý ročník. Probíhá to od rána, od nějakých 10 hodin, kde se sportovci registrují. A do 16 hodin můžou sportovat. A pak od 17 do 19 hodiny je velké finále, prostě velká show. Přijedou dudáci z Prahy, dudácká kapela Bohemian Pipe Band, přijede nám kapela Curlies, která hraje takový irsko-skotský punk. To bude až večer.

Takže děti poslat spát.
Když ty děti zmiňujete, máme tam i dětský koutek připraven, jsou tam naplánované workshopy pro děti, mají tam i dětské sportování. Celý den je věnovaný Skotsku, ale lidé si to užijí v parku, posedí, poklábosí. Prostě pohoda, teče výborné pívo. A whisky. Máme tam whisky bar, lidé mohou přijít a ochutnat za rozumnou cenu singl skotské whisky. Je to dělané ne na výdělek, ale aby lidé opravdu mohli přijít ochutnat pravou skotskou whisky, kterou si běžně nekoupí.

Horalské hry

A potom říct, byl jsem ve Skotsku v Rokytnici v Orlických horách.
Ano, tak. Dýchlo tam na mě Skotsko.

Čtěte takéClan Orlických horalů

Je to už osmý ročník, tak by mě zajímalo, jaké máte zkušenosti z těch předešlých let. Jak lidé reagují? Ti, kteří třeba vůbec nevědí, co to je za akci?
Já si myslím, že jsou nejdřív trošku překvapeni, co se to tam vylouplo. Ale pak s námi stráví celý den v parku a maximálně si to užijí. A říkají, že další rok přijedou zase, protože to bylo úžasné. Součástí je také Anenská pouť v Rokytnici, to jsou takové klasické kolotoče, houpačky a stánky. To mají proběhnuté hned a zjistí, že to je nuda. Ale s námi stráví celý den v parku a zablbnou si. Chlapi, když přijdou třeba v partě, tak se hecnou a zkouší kdo co dá, kdo co nedá. Je to takové netradiční a v dnešní době ne možná úplně komerční. Prostě spíš takové pohodové. Tak jsou z toho pak všichni nadšení, že najednou mohou zažít něco, co běžně nezažijí.

Krása. Tak se na to přijeďte podívat. Možná bude náčelník Ladislav přijímat i nové členy do klanu. Když to tedy někdo bude s tou kládou umět.
Členy přijímáme. A samozřejmě budeme moc rádi, když lidé přijedou, zasportují si, posedí, poslechnou si krásnou muziku a stráví pěkný den v Orlických horách.

Ladislav Hemrlík a David Silber s haggisem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Má být hezky, tak by to chtělo možná nějaké letní kilty.
Letní kilty a hodně piva.

Tak si to užijte. Dnes za námi přijeli Ladislav Hemrlík a David Silber z Clanu Orlických horalů. Ať se daří a hezké léto.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související