Skoro ve všem ostatním prohrávám, směje se bojovník MMA David Dvořák, kterého 10 let nikdo neporazil

15. červen 2021

Příběh kluka, který se z Hradce dostal až na vrchol světa. Zápasník MMA David Dvořák se skvěle připravil na svůj další velký zápas v prestižní organizaci UFC v Las Vegas. I když došlo k velkým změnám, bylo to velké dobrodružství, on se s tím popral a vše dopadlo výtečně.

David Dvořák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

David Dvořák (*5. června 1992)

český bojovník MMA, nyní známý také pod přezdívkou Undertaker (dříve Killa Khroust). David absolvoval svůj první zápas v kleci MMA již v roce 2010 ve svých 17 letech po pouhém půl roce trénování. Nyní nastupuje v muší váze prestižní UFC. Všichni čeští fanoušci věří, že David může v nejlepší světové organizaci dokázat velké věci!

Co máte s rukou, Davide? Máte ji zavázanou.
Byl jsem v pátek na operaci, dělali mi artroskopii lokte, kdy jsem tam měl nějaké výrůstky plus úlomky kostí nebo úlomky chrupavek, které se musely vyndat. Vše se vyčistilo a celkově se musel loket dát zpátky do kupy. Je to dlouhodobá záležitost, která mě trápila si už půl roku.

Mám teď sérii 16 výher v řadě. Ale na pocit, když člověk prohraje, si vzpomínám moc dobře, protože tyhle věci se jen tak nezapomínají.
David Dvořák, zápasník MMA

Připomeňme, co to jsou zápasy MMA a co je to organizace UFC?
MMA jsou smíšená bojová umění, která už jsou tady zhruba 30 let. Šlo o to vymyslet sport, které zaštiťuje všechny bojové sporty, ať je to judo, box, wrestling. Zkrátka všechny tyto sporty propojí. A organizace UFC je to nejvyšší, čeho lze v tomto sportu dosáhnout, je to opravdu stejný jako NHL pro hokejisty, NBA pro basketbalisty nebo Liga mistrů pro fotbalisty. Je to na stejné úrovni.

Čtěte také

Váš velký den nastal 22. května, kdy se konal zápas v Las Vegas. Jaké to bylo?
Bylo to fakt obrovské dobrodružství, protože nás provázela spousta problémů, jednak nějaké mé zdravotní problémy a potom nám dva dny před zápasem změnili soupeře, protože ten původní měl problém se shazováním váhy.

Oni vám na poslední chvíli řekli, že se budete prát s někým jiným?
Já jsem se 13 týdnů připravoval na Raulena Paivu z Brazílie, které byl vyšší než já, byl to pravák, byl to hodně postojář, to znamená, že chtěl hlavně boxovat, a nakonec jsem dostal menšího soupeře, který byl levák, byl to wrestler, takže se mě zase snažil házet, bylo to kompletně někdo úplně jiný. Ale dva dny před zápasem už se s taktikou nedá moc hnout.

Nakonec to bylo stejně úplně jedno, protože vy jste soupeře za 2 minuty porazil.
Naštěstí to dopadlo.

Čtěte také

Vy jste se dostal až na vrchol světa do prestižní organizace UFC jako zápasník MMA. A už jste spoustu let s nikým neprohrál. Je to možné, Davide?
Je to tak. Už to bude zhruba nějakých 10 let. Mám teď sérii 16 výher v řadě. Ale na pocit, když člověk prohraje, si vzpomínám moc dobře, protože tyhle věci se jen tak nezapomínají. Navíc si občas zajdu na jiné sporty a popravdě skoro ve všem ostatním prohrávám, takže ten pocit moc dobře znám.

Jaké další sporty vás baví, kromě zápasů?
Rád si s kluky zajdu zakopat fotbal, rád si zahraji šipky, střelbu, poker s kamarády. Je vždycky smutný, když vypadnu a nic nevyhraji.

Šachy si taky občas zahrajete? Protože na těch jste jako kluk začínal.
Šachy jsem hrál dlouhou dobu a stále si rád občas zahraji, když přijde dobrá příležitost.

Jakub Schmidt a David Dvořák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor se zápasníkem MMA Davidem Dvořákem o jeho dojmech z Las Vegas, trénování i potřebě předávání zkušeností si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související