Skoro 50 let po smrti se tento týden vrátí do své vlasti kardinál Josef Beran

17. duben 2018

Jako jediný Čech byl pohřbený v papežské kryptě ve Vatikánu, i když si přál být pochovaný v Praze nebo rodné Plzni. A to se mu teď splní. Ostatky kardinála Josefa Berana v pátek přiveze letadlo z Říma do Prahy.

Jeho poslední vůli vyslyšel až současný papež František. Plzeňský rodák zemřel v květnu 1969 ve vatikánském vyhnanství. Komunistická vláda převoz jeho těla nepovolila. Teď se skoro půl století po smrti vrátí do své vlasti.

Na kardinála Berana si zavzpomínal plzeňský kněz Emil Soukup, který už řadu let slouží v plzeňské katedrále. A právě tady se s Josefem Beranem potkal i osobně, to byl rok 1947.

„Měl tady biřmování, což byla opravdu velká akce. Biřmováni byli moji dva starší bratři. Mně tehdy bylo osm let, ještě jsem ani neministroval, a tak jsem se zúčastnil jen jako prostý věřící. Maminka tvrdila, že mi udělal křížek na čele, a že jsem potom musel jít do semináře,“ řekl Emil Soukup.

V dalších letech držel komunistický režim Josefa Berana v izolaci, v roce 1965 mu povolil odjet do Vatikánu, ale už mu nedovolil se vrátit. Informace o něm měl tehdy i Emil Soukup, tehdy už kaplan v Domažlicích. „Tam byl v Újezdě pan ředitel Cvačka, který si s ním dopisoval. Pan ředitel vždycky přišel a vyprávěl, co pan kardinál Beran dělá a jak se mu daří. Josef Beran byl tehdy ve velmi dobré kondici a pan ředitel Cvačka říkal, že to byl osmdesátiletý mladík.“

Informace o kardinálu Beranovi měla také věřící Štěpánka Fajfrová: „Dozvěděla jsem to jen z doslechu, Vatikánského rozhlasu nebo Hlasu Ameriky. On byl velice statečný.“

Konečně domů

Domů se vrátit nesměl, ani po smrti, skoro 49 let leží jeho tělo v kryptě vedle papežů. „My jsme to vnímali tak, že je to v podstatě čest, že spočinul v hrobce papežské, a že je to čest i pro náš národ. Kdykoliv jsme byli v Římě, šli jsme se do kaple panu kardinálovi poklonit,“ uvedl farář Emil Soukup a dodal, že má radost, že papež František povolil převoz Beranových ostatků do Česka.

Ostatky kardinála Berana vyzvednou z krypty pozítří, od pátečního večera budou v Praze. Na cestě domů bude kardinála doprovázet i plzeňský biskup Tomáš Holub: „Je to něco, co vnímám jako vyznamenání a proto si toho velmi vážím.

V pondělí budou kardinálovy ostatky uloženy do sarkofágu v pražské katedrále sv. Víta.

autoři: lum , jik
Spustit audio