Skončí ředitel Muzea Náchodska Sixtus Bolom-Kotari? Krajský úřad zatím situaci nekomentuje

22. říjen 2021

Vedení Královéhradeckého kraje pravděpodobně chystá změnu ve vedení Muzea Náchodska. Tvrdí to jeho ředitel Sixtus Bolom-Kotari, kterého prý náměstkyně hejtmana Martina Berdychová z hnutí Východočeši vyzvala k rezignaci. Jinak má počítat s odvoláním. Důvodem má být špatná komunikace při právě probíhajících opravách pevnosti Dobrošov. Krajský úřad, jako zřizovatel muzea, zatím situaci nechce komentovat. 

Čtěte také

„Je mi to líto. Snažím se tady pracovat nejlépe jak můžu. Asi to je na posouzení jiných," popisuje svoje pocity Sixtus Bolom-Kotari.

Ředitelem Muzea Náchodska je zhruba tři a půl roku, teď by měl podle svých slov skončit.

Důvodem má být jeho špatná komunikace při rekonstrukci pevnosti Dobrošov. Ta právě probíhá, Královéhradecký kraj za ni zaplatí zhruba 100 milionů korun.
„Vždy může člověk komunikovat lépe, samozřejmě. Otázkou je, jestli se to má takto uprostřed cesty řešit vyhazovem."

Čtěte také

Případný konec ředitele jeho okolí překvapil. Podporu mu vyjadřuje například jeho přímá podřízená Drahomíra Večeřová, která má na starosti pobočky muzea v Polici nad Metují a Hronově.
„Myslím si, že pan ředitel je kompetentní osoba a člověk na svém místě."

Starosta Hronova Petr Koleta z hnutí ANO Českému rozhlasu řekl, že pro město není případný konec stávajícího ředitele muzea šťastné řešení, spolupráci s ním si chválí.

Podobně mluví i nezávislý starosta Police nad Metují Jiří Beran.
„Pro nás je to nová a překvapivá zpráva. My, jako město Police nad Metují, jsme s panem ředitelem vycházeli vždy velmi dobře a korektně. Musím říct, že naše dvě muzea, které Muzeum Náchodska v Polici nad Metují provozuje, šlapou velmi dobře."

Čtěte také

Úplně opačný názor má ale starosta Náchoda Jan Birke z ČSSD. Podobně jako zástupci Královehradeckého kraje si stěžuje na špatnou komunikaci.
„Mě tato situace vůbec nepřekvapuje. A vlastně je mi úplně jedno jestli pan ředitel skončí. Cokoliv přijde, bude lepší, než to, co je teď."

Náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, která se na kraji mimo jiné stará i o kulturu a měla ředitele Muzea Náchodska vyzvat k rezignaci, vyjádření Českému rozhlasu neposkytla.

Za krajský úřad odpověděl mluvčí Dan Lechmann.
„Fungování Muzea Náchodska a pozicí jeho ředitele se bude zabývat rada kraje na svém příštím zasedání. Do této doby je celá věc v jednání a nebudeme se k ní blíže vyjadřovat."

Muzeum Náchodska
patří mezi nejstarší česká muzea. Sídlí ve dvou budovách na hlavním náměstí v Náchodě a vedle nich má k dispozici moderně vybavenou výstavní síň.

Rada Královéhradeckého kraje se schází jednou za dva týdny. Nejbližší jednání má v plánu 8. listopadu.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka