Školy z Královéhradeckého kraje získaly granty na rozvoj obcí

21. září 2010

Pět škol z Královéhradeckého kraje získalo celkem 349 tisíc korun v programu Škola pro udržitelný život. Program, který společně vyhlašují Nadace Partnerství a Středisko ekologické výchovy Sever, slouží vzdělávání v oblasti udržitelného rozvoje, zapojování veřejnosti do péče o životní prostředí a posilování spolupráce v obcích. Hlavní úlohu přitom hrají právě školy a jejich žáci. V letošním roce se do programu přihlásilo 108 škol, podpořeno z nich bylo 33 projektů celkovou finanční částkou přesahující 2 miliony korun. K podpořeným patří například projekt Základní školy a Mateřské školy v Machově v okrese Náchod. Škola má v plánu vytvořit naučnou stezku, která bude seznamovat veřejnost s osobností Jaroslava Petra, významného místního učitele a autora učebnice prvouky.

"Při otevírání naučné stezky máme v úmyslu také slavnostně přejmenovat naši školu. Škola by měla nést jméno Jaroslava Petra. Myslíme si, že pana řídícího učitele lze považovat za jednu z nejvýznamnějších osobností Machova. Pan učitel Jaroslav Petr zemřel již před 87 lety, jeho dílo však bez nadsázky žije dál. Na takové lidi by se nemělo zapomínat," uvádí ředitelka Mgr. Helena Martincová.
Škola pro udržitelný život prohlubuje spolupráci mezi učiteli, žáky, obcí a místními obyvateli. Obsah projektů se poměrně různí a sahá od výsadeb stromů, solární energie, biopotravin ve škole, naučných stezek o přírodě, historii nebo osobnostech, bezpečné dopravy až k recyklaci odpadů. Úlohu iniciátora však vždy hraje místní škola a její žáci. "Program se postupně rozšiřuje, v letošním roce je otevřen už pro školy v jedenácti krajích ČR. Je radost spolupracovat s učiteli a žáky, kteří mají zájem tvořit projekt s rodiči, občany i místními spolky," uvedl Ladislav Hanuš z Nadace Partnerství.
Obdobný program probíhá i ve Velké Británii a v Polsku. Nabízí tak možnost vzájemné výměny zkušeností i na mezinárodní úrovni. "Letošního Česko-polského setkání spojeného s konferencí a exkurzí se účastnilo sedmdesát učitelů, zastupitelů obcí a krajských koordinátorů," doplnil Ladislav Hanuš z Nadace Partnerství.

Spustit audio