Školy ode dneška přechází na distanční výuku, i žáci prvního stupně se budou učit z domova

14. říjen 2020 09:36

Další vlna vládních opatření proti šíření koronaviru se dotkla i školní výuky. Všichni žáci včetně dětí na prvním stupni základních škol se nově musí učit distančně - tedy přes počítač, z domova. Výjimku mají pouze děti rodičů, zaměstnaných například ve zdravotnictví. 

Pro takové případy zůstane výuka ve vybraných školách dostupná, stejně jako odpolední program. V Trutnově budou děti chodit do školy Komenského. I tam se s ostatními žáky dočasně rozloučili.

Čtěte také

„Kamarádi," prvňák Denis má jasno, co mu v nejbližších dnech bude ze školy chybět nejvíc. A ví už taky, kdo se o něj bude starat.
„Táta bude určitě pracovat."

Takže to bude maminka, Helena Lukáčková, jinak zaměstnankyně Celní správy, bude mít v nejbližších týdnech úplně jinou náplň než vlastní práci.
„Syn je vlastně teprve měsíc ve škole a nemá v podstatě žádné základy. Budu ho muset sama učit číst, psát a počítat."

Ředitele školy Petra Horčičku právě situace prvňáků mrzí nejvíc.
„Vůči nejmenším žáčkům je to hrozně kruté. Kdybych nemusel, tak bych určitě takovou věc nedělal. Nedokáži si představit, jak si prvňák sám zorganizuje výuku na dálku. Jak si sám dokáže požádat svého učitele o penzum učiva, které by měl zvládnout."

I ve světě internetu číhají nebezpečí a musí se dodržovat pravidla (ilustrační foto)

Škola Komenského přechází na distanční výuku, zavřená ale nebude - stejně jako na jaře bude otevřená pro děti zdravotníků, dalších zaměstnanců integrovaného záchranného systému nebo pro děti rodičů, pracujících v sociálních službách.

„My už to umíme, na jaře jsme tím jednou prošli. Takže teď znovu oprášíme naše postupy. Už máme dobrovolníky, kteří se budou těmto, jak říkáme, doktorským dětem, věnovat. A jsme rádi, že můžeme pomoci v této nelehké situaci," říká ředitel Petr Horčička.

Čtěte také

Na jaře učili dvacet takových dětí, kolik jich bude tentokrát zatím není jasné. Na samotný přechod je škola připravená, ještě je ale potřeba si ujasnit některé body z nařízení vlády.
„Mezi všemi těmi materiály, které nám z ministerstva chodí, je napsáno, že můžeme tvořit skupiny do 30 dětí. Takže budeme asi jednotřídka."

Škola nechce nic porušit, takže teď zjišťuje, jaká pravidla pak budou pro tuto skupinku dětí platit třeba na chodbách nebo v jídelně. Ostatní děti přejdou na distanční výuku. Že by se těšily na to, že mohou zůstat doma, se říct nedá.

„Všemu úplně přes počítač nerozumíme. A je to těžké také pro učitelku, vysvětlit nám to."
„Spíš se netěším, podle mne se toho víc naučíme ve škole, než přes počítače."
„Je to lepší ve škole, protože rodiče tomu moc nerozumí a vysvětlí nám to třeba špatně."
Takové jsou názory některých dětí.

„Jsem hrozně rád, že děti jsou normální. Děti vědí, kde to prostě probíhá tak, jak to má být. Kde je svět ještě normální," glosoval názory žáků školy Komenského v Trutnově její ředitel Petr Horčička.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související