Školní rok začal i ve valdické věznici. Zájem učit se má poměrně hodně odsouzených

3. září 2019 10:08

Nový školní rok začal všem žákům, ale také například odsouzeným, kteří mají zájem se učit. Ve valdické věznici, která patří k těm nejpřísnějším u  nás, zájem o vzdělávání je. Navíc tam nové žáky přijel motivovat bývalý vězeň.

Čtěte také

„Odseděl jsem si tady trest a měl jsem možnost tu vystudovat nejen obráběče kovů, ale i střední podnikatelskou školu. Absolvoval jsem všechny kurzy," říká Jiří, který se po šesti letech vrátil do valdické věznice.

A vysvětluje proč: „Měl jsem potřebu těm klukům říct, že pokud se budou snažit, že to venku jde. Že být odsouzený neznamená konečnou, že tím život skončil. A že se venku bude člověk potýkat pouze s potížemi."

Jako vězeň měl Jiří možnost tady studovat. Využil toho a dodnes se živí tím, co se za zdmi věznice naučil.
„Všechno co jsem tady absolvoval, tak tím se k dnešnímu dni živím. A myslím si, že úspěšně. Jsem jak zaměstnanec, tak osoba samostatně výdělečně činná."

Obráběčem kovů se mohou vyučit vězni ve valdické věznici (ilustrační foto)

Do prvního ročníku studia oboru obráběč kovů nastoupilo 48 žáků, tedy dvě třídy. V druhém ročníku je 20 odsouzených. Ti budou začátkem června příštího roku závěrečné učňovské zkoušky.

Výuka probíhá každý den

Týdně se učí 28 hodin, z toho je 13 hodin odborný výcvik. Ten budou vězni absolvovat v nové svařovně.

Čtěte také

Jan Palička učí odsouzené tohle řemeslo již 35 let.
„Dá se říct, že je to dobré. Dá se s nimi pracovat. Musí se zkrátka počítat s tím, že se snaží, jsou dobří, a přitom je to trošku jinak. Jsou to prostě vězňové."

Kromě oboru obráběč kovů mají odsouzení možnost přihlásit se do ročních kurzů malíř natěrač, knihař a rámování obrazů.

„Zájem o vzdělání je a musíme říct, že ti žáci si poměrně považují zařazení do školy. A snaží se to učení uchopit tak, aby to dodělali a získali výuční listy, popřípadě svářečské průkazy nebo doklady o jednotlivých kurzech," potvrzuje Zdeněk Bartoň, vedoucí školského vzdělávacího střediska valdické věznice.

A dodává, že k závěrečným zkouškám dojde zhruba 80 procent žáků.

Spustit audio

Související