Školka v Nechanicích musí přijmout dítě, které původně zapsat odmítla. Rozhodl o tom kraj

29. srpen 2018 10:04

Školka v Nechanicích musí přijmout dítě, které podle města rodiče přihlásili k trvalému pobytu účelově. Rozhodl o tom krajský úřad v Hradci Králové. Kraj se v tomto případě striktně držel litery zákona a školka jeho rozhodnutí bude respektovat. Do budoucna chce ale hledat cesty, jak podobným postupům zabránit.

Rodiče s odmítnutím ze strany města nesouhlasili a odvolali se ke Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje. Ten rozhodl v jejich prospěch.

Školka v Nechanicích odmítá přijmout některé děti, které přitom podle zákona přijmout musí

Děti v některých školách kvůli GDPR přestaly podepisovat výkresy

Školka v Nechanicích na Královéhradecku odmítla na příští školní rok přijmout některé děti, které podle zákona mají na přijetí nárok. Radnice coby zřizovatel navíc tento postup podporuje a chce ho případně bránit i u soudu.

Kraj vlastně jinak ani rozhodnout nemohl, vysvětluje mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Velčovská: „Královéhradecký kraj vyřizoval odvolání účastníka řízení z Nechanic. Rozhodnutí vedení školky ale kraj zrušil. A změnil ve prospěch odvolatele. Jelikož bylo vydáno v rozporu s právními předpisy."

O nepřijetí původně rozhodla ředitelka školky a školy Hana Špatenková, a to po dohodě se zřizovatelem - tedy městem. Město bude rozhodnutí kraje respektovat, ale je dál přesvědčeno, že by místo ve školce měli dostat především ti, kteří v Nechanicích bydlí a ne ti, kteří využili adresu u příbuzných a ve skutečnosti žijí jinde.

Děti v jeslích

Podle tajemníka Městského úřadu v Nechanicích Vladimíra Studeného chce ale radnice do budoucna hledat cesty k tomu, aby k podobným situacím nedocházelo - zvažuje například, že jednou z podmínek pro přijetí do školky bude pobyt rodiny v Nechanicích nejméně po dobu jednoho roku.

Tajemník Vladimír Studený ale tuší, že ani tohle nebude cesta: „Určitě se o to budeme snažit, ale v návaznosti na stávající platnost těch zákonných ustanovení si myslím, že ani toto nebude to pravé, co tyto nešvary odstraní. Nebude to zase v souladu se zákonem."

Lesní mateřská škola v Třebechovicích pod Orebem, chce rozšířit zázemí pro děti

Podle ředitelky Hany Špatenkové se teď může školka dostat pod tlak dalších rodičů - proč přijímá děti ze sousedních obcí a nedá přednost místním: „Tato školská turistika se děje ve velkých městech, to ano. Ale tady je trošku rozdíl, že jsme malé městečko. A navíc, nevím z jakých zdrojů, ale ti lidé to vědí. Takže se nás samozřejmě budou dotazovat."

Rodiče zmíněného dítěte, kteří bydli v nedaleké obci, se na mikrofon vyjádřit nechtěli s tím, že jejich stanovisko zůstává neměnné. Prohlásili, že školka vydala určitá kritéria, která splnili, a nevidí tedy důvod, proč by měli pro syna hledat jiné umístění.

Školka v Nechanicích má podle vyjádření radnice plno a to, že se teď tedy na některé skutečně místní dítě nedostane, reálně určitě hrozí.

Podle města by do budoucna mohla v podobných případech pomoci změna legislativy.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související