Školení pro učitele začala pořádat vrchlabská automobilka. Zvýší to zájem dětí o techniku?

2. březen 2017

Gymnázium a nebo škola s technickým zaměřením? To je otázka na kterou řada rodičů, ale i žáků, hledá i měsíce odpovědi. Právě technické obory nejsou příliš oblíbené, ale poptávka po technických profesích je například na Vrchlabsku velká. A tak Vrchlabská automobilka začala pořádat školení pro učitele. V tamním tréninkovém centru získávají zkušenosti. Žákům tak budou moci představit v trochu jiném světle i méně oblíbené předměty.

Školící pracovník vrchlabské automobilky Aleš Bienstock právě učitelům v tréninkovém centru ukazuje a vysvětluje měření: „Ručička musí být pěkně rovně. Pokládáme na díl pěkně na tu kuličku a tímto způsobem přitáhneme."

Čtěte také

„My, jako Škodovka, se technologicky neustále vyvíjíme. Potřebujeme aby se nová generace také technologicky vyvíjelav podstatě od mateřské školky. Aby děti měly k technice vztah. Aby se naučily pracovat s rukama, aby se naučily vnímat ten fyzický svět kolem sebe," vysvětluje Ivan Slimák, ředitel vrchlabské automobilky, smysl školení učitelů.

O technické obory je mezi žáky stále malý zájem

Proto chtějí učitelé dětem výuku technických předmětů zpestřit.


„Ten zájem o technické obory je nižší, ale musím přiznat, že letos a v podstatě už v loňském roce jsme zaznamenali určitý nárůst toho zájmu. Spíš bych řekl, že ten nezájem je takový předsudek, že jde o černé řemeslo, které je spojeno s těžkou a špinavou manuální prací," říká Vojtěch Matouš, učitel Střední školy a odborného učiliště ve Vrchlabí.

Tato škola spolupracuje s automobilkou dlouhodobě.

Díky tomu se jim například daří získat do dílen nejrůznější části aut, na kterých se žáci mohou prakticky učit.

„Předpokládám, že získáme třeba část převodovky a naši žáci si to budou montovat a rozkládat. Budeme jim to vysvětlovat na takovýchto věcech," dodává Vojtěch Matouš.

Zájem o technické obory je potřeba podle ředitele Základní školy náměstí Míru Petra Jindřicha probouzet u dětí už od první třídy. Jeho škola nyní plánuje otevřít zájmový kroužek robotiky: „To programování tam je a robotika v takovém tom menším podání. Je to vlastně takový zmenšený výrobní závod."

Školy mají také v plánu zavést víc exkurzí do různých průmyslových závodů, aby zájem o tuto práci u dětí probudily.

Ozubená kola
Spustit audio