Školáci z Jičína na jevišti osobitě vypráví středověký příběh. A láká je horor nebo detektivka

19. květen 2018

K jičínské 4. základní škole patří v  posledních pěti letech dramatický kroužek, který o sobě dává úspěšně vědět hlavně na přehlídkách Dětská scéna. Charakteristickým znakem všech inscenací je organické zapojení vlastních písní do představení. 

Soubor se výhradně zaměřuje na vlastní tvorbu. Autory všech inscenací a zároveň režiséry představení jsou učitelé Richard Koníř a Pavel Horák.

„Dramatický kroužek už na naší škole byl v letech 2001 a 2002, kdy jsme nastudovali text podle Františka Nepila O sedmi dnech a pak představení Osmý John a krvavé koleno podle Pavla Šruta. Soubor se pak znovu probudil k životu v roce 2013, ale to už pochopitelně s jiným hereckým obsazením. Letos si připomínáme pět let od tohoto kroku, který se ale ukázal jako správný. Baví to totiž děti, nás, diváky, ale i porotce Dětské scény," rekapituluje Richard Koníř.

Mladí divadelníci z Dramatického kroužku IV. základní školy v Jičíně byli úspěšní i letos, kdy z okresního kola Dětské scény 2017, přehlídky dětských divadelních, loutkářských a recitačních souborů, postoupili do krajského kola, a tam dostali doporučení k účasti na celostátní přehlídce.

Mladí herci z jičínského souboru na krajské přehlídce Dětská scéna

Publiku i odborné porotě se dramatizace středověkého příběhu z knihy Povídky canterburské líbila, úspěch byl podle Richarda Koníře o to větší, že se letos v Hradci sešly velmi kvalitní soubory všech věkových kategorií.

V představení hrají a zpívají: Anička Barešová, Simona Beranová, Anežka Entová, Ema Dobiášovská, Tomáš Prodělal, Anděla Šemberová, Jiří Čech, Barbora Stránská a Nikola Součková.

Poslechněte si zvuk ze zkoušky po krajské přehlídce a jičínské premiéře:

„Rodiče nám taky hodně pomáhají, například zajistili kostýmy. A když si prohlédnete fotky, tak uvidíte, jak pěkné kostýmy to jsou. Děkujeme jim, že nás podporují v našem úsilí," vzkazuje učitel Pavel Horák.

Před divadlem Drak

Co nastudují příště, to zatím ani jeden z autorů a pánů režisérů netuší.

Čtěte takéČTYŘKA – ŠKOLA OTEVŘENOSTI

„Plánovat moc nejde, například vloni v září se z dvanácti dětí nejdřív sešlo jen šest, pak jsme dobrali tři a teprve pak, když se soubor stabilizoval, jsme mohli vybírat a plánovat. To je nevýhoda školních souborů. Máme tady šikovné děti, a právě ty většinou mají ještě spoustu dalších zájmů, chodí do základní umělecké školy nebo do K-klubu. Pak se nám to časově kříží," vysvětluje Richard Koníř.

Mladí divadelníci mají ve výběru příštího dramatického žánru jasno už teď: chtěli by si zahrát buď horor nebo detektivku.

Pětiletá divadelní práce jičínského souboru v představeních a na přehlídkách:

2014 - Dramatický kroužek, ZŠ Železnická, F. Nepil, úprava R. Koníř: O SEDMI DNECH, r. Richard Koníř, Pavel Horák. Účast na KP Dětská scéna Hradec Králové - cena dramatickému kroužku za inscenaci - nominace na Dětskou scénu. Účast na CP Dětská scéna, Svitavy.

2014 - POETICKÉ ODPOLEDNE - Tradiční procházka po soboteckých prostranstvích s divadlem a recitací, r. Lada Blažejová. Účast na CP Šrámkova Sobotka.

2015 - Dramatický soubor ZŠ Železnická, Pavel Šrut: KUCHAŘ SAM A MOŘSKÉ PANNY, dramatizace, úprava a režie Richard Koníř a Pavel Horák. Účast na KP Dětská scéna a KP loutkářská, Hradec Králové - cena souboru za inscenaci - přímý postup na Dětskou scénu. Účast na CP Dětská scéna, Svitavy. Účast na Přehlídce ke Světovému dni divadla pro děti a mládež, Praha 2016.

2016 - Pavel Šrut: MALÝ JOHN A KRVAVÝ KOLENO, úprava a režie Richard Koníř, Pavel Horák. Účast na KP Dětská scéna a KP loutkářská, Hradec Králové 2016. Účast na CP Dětská scéna, Svitavy.

2017 - inspirováno dle Karla Čapka: JAK DĚLÁME DIVADLO, dramatizace: Richard Koníř, Pavel Horák, režie: Richard Koníř, Pavel Horák. Účast na KP Dětská scéna a KP loutkářská, Hradec Králové 2017.

2018 - Geoffrey Chaucer, Richard Koníř, Pavel Horák: POVÍDKA CANTERBUSKÁ, dramatické zpracování jedné povídky (Povídka ženy z Bathu) z knihy POVÍDKY CANTERBURSKÉ,režie: Richard Koníř, Pavel Horák. Účast na KP DIVadelní Setkání Hradec Králové 2018 - cena za osobité jevištní uchopení předlohy inscenace, doporučení na CP Dětská scéna 2018.

autoři: Milan Baják , VaW
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka