Školáci v Hořičkách cvičí v bývalé truhlárně. Teplota jen těsně nad nulou jim nevadí

8. leden 2019 10:03

Obec Hořičky na Náchodsku plánuje výstavbu nové školní tělocvičny. Zhruba 120 dětí tamní základní školy totiž zatím cvičí v bývalé truhlářské dílně, kde se v těchto dnech teplota pohybuje jen lehce nad nulou. 

Běžný všední den dopoledne. V bývalé truhlárně má tělocvik jedna ze tříd místní devítiletky. Místo triček a kraťasů jsou děti ovšem oblečeny do tepláků a mikin, v tělocvičně je totiž necelých 6 stupňů Celsia.

„Teplota aktuálně 5,9 stupňů, protože jsme přímotopy zapínali poměrně pozdě. Kdybychom to zapnuli už v osm hodin ráno, tak bychom se dostali na 10 stupňů," říká ředitel školy Karel Dvořáček.

Tělocvičnu vytápí dva elektrické přímotopy s celkovým výkonem 18 kilowatt, ty ale standardní podmínky nezajistí. Teplo uniká nejen starými okny, ale i skrz vysoký strop.
„Údajně tam je jako izolace nějakých 5 centimetrů skelné vaty a to je všechno. Takže moc velké zateplení nahoře není."

V bývalé truhlářské dílně cvičí žáci základní školy v Hořičkách

V malém skladu nářadí, který oddělují od tělocvičny jedny dveře, je podobná zima jako venku, o mnoho lépe není ani na WC. Při vstupu do obou kabinek je přitom navíc potřeba překročit kladinu, ta se do miniaturního skladu nevejde.

Ani takové podmínky ale podle učitelky Dany Maršíkové dětem nevadí.
„Děti tu tělocvičnu milují, chodí sem rády."

Nová sportovní hala bude navazovat na školní areál

Stávající tělocvična přitom není součástí školy, stojí několik stovek metrů daleko. Je navíc v soukromých rukou a pro obec je tak složité do ní investovat.

Základní škola v Hořičkách

Proto Hořičky chystají stavbu nové sportovní haly, ta podle nezávislého starosty Josefa Kačera přímo naváže na jednu ze školních budov.
„Bude bezprostředně navazovat na celý školní areál. Žáci opustí třídu a vstoupí do tělocvičny. Po hodině tělocviku se zase vrátí zpátky do svých tříd."

Novou tělocvičnu za zhruba 8 milionů korun chce obec dokončit příští rok. Do té doby nezbývá dětem nic jiného, než cvičit v bývalé truhlárně a pokud udeří opravdu velké mrazy, tak přímo ve třídách.

Spustit audio

Související