Školáci dostávají vysvědčení za první pololetí školního roku. Prvňáčci vůbec poprvé v životě

31. leden 2023 10:37

Žáci a studenti základních a středních škol v celém Česku dnes dostanou pololetní vysvědčení. Pro prvňáčky je to vůbec poprvé v životě. A právě za nimi a také za naším reportérem Jakubem Vikem teď míříme živě do Základní školy Gočárova v Hradci Králové.

Těší se prvňáčci na své premiérové vysvědčení?

Čtěte také

Ano, já jsem si tady v první třídě udělal před chvílí takovou malou anketu. Děti při otázce, zda se těší na své první vysvědčení, jásaly. A těší se opravdu hodně. Já už to mohu teď prozradit, dovolila mi to paní učitelka, všichni prvňáčci tady dnes dostanou samé jedničky.

Dnešní vysvědčení je ovšem také důležité pro žáky 9. tříd. Ti budou muset tohle vysvědčení například ukazovat při přijímacích zkouškách na střední školy.

Děti na Základní škole Gočárova v Hradci Králové mají dnes normální, celodenní výuku. A výpis z vysvědčení, protože listinnou podobu vysvědčení s ochrannými prvky obdrží až na konci školního roku, dostanou až na konci dnešního vyučování.

Jak by měli rodiče reagovat, pokud dítě přinese špatnou známku?

Čtěte také

Ředitelka pedagogicko-psychologické poradny Královéhradeckého kraje Soňa Holá především připomíná, že by se rodič měl o prospěch dítěte zajímat průběžně po celý školní půlrok, ne až s předáním vysvědčení. Potom není v případě nějaké horší známky překvapený.

Každopádně, pokud už k takové situaci dojde, rozhodně by měl rodič podle Soni Holé zachovat klid. Nepoužívat žádné fyzické tresty, nenadávat a nekřičet na dítě, to situaci jen zhorší. Nejlepším řešením si s potomkem o příčinách neúspěchu promluvit. Vyjádřit samozřejmě svoji nespokojenost, ale zaměřit se spíše na ty pozitivní známky.

A řešením by mělo být to, jak může rodič s vylepšením vysvědčení dítěti v dalším pololetí pomoci.

Čtěte také

Kde můžou děti se svými rodiči pololetní vysvědčení případně oslavit?

Například do hradeckého aquaparku mají děti, které nedostaly na vysvědčení horší známku než trojku, od tohoto pátku do neděle vstup zdarma. Muzeum východních Čech v Hradci Králové potom připravilo pro školáky speciální program a také vstup na Bílou věž v Hradci Králové je dnes pro děti do 15 let za pouhou 1 korunu.

Připomenu také, že všechny krajské kulturní památky jsou každou první středu v měsíci, tedy i 1. února, otevřené zdarma.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související