Sklizeň obilí v kraji skončí asi už o dva týdny dříve než obvykle, očekává se ale velmi dobrá úroda

4. srpen 2022 07:26

Zemědělci, kteří se zabývají pěstováním obilí, jsou v Královéhradeckém kraji s letošním létem spokojeni. Sklizně jsou v plném proudu a na rozdíl od části ovocnářů nebo pěstitelů zeleniny se právě u obilí těší na zajímavé výnosy.

Čtěte také

„Letos je ten postup žní asi o dva týdny rychlejší, než to bylo v jiných letech. Máme téměř sklizeno, máme před sebou ještě tak zhruba dva dny prací. Zůstává před námi sklizeň takových speciálních plodin, jako je třeba svazenka, mák nebo část jarní pšenice,“ popisuje aktuální sklizeň Jiří Černý, ředitel jedné ze zemědělských společností na Královéhradecku.

Díky příznivému počasí po většinu vegetační sezóny úroda dozrála a počasí přálo i samotné sklizni. „Při těch sklizňových pracích bylo 14 dní v kuse sucho a teplo. Takže jsme mohli nepřetržitě sklízet dva týdny a dá se říct, že jsme 90 procent plochy sklidili.

V Hradci Králové a okolí jsou obvykle díky nižší nadmořské výšce se sklizní napřed ve srovnání s ostatními okresy. A platí to i letos.

Čtěte také

„Na Trutnovsku máme samozřejmě trochu zpoždění oproti Hradecku. Takže ještě nemáme sklizený všechen ozimý ječmen, řepky také možná ještě asi čtvrtina chybí sklidit, říká ředitelka Okresní agrární komory Trutnov Marcela Jezberová.

A doplňuje. „Co se kvality a výnosů týče, tak jsou zemědělci zatím celkem spokojeni. Výnosy budou určitě minimálně průměrné a kvalita dobrá, dosoušet se naštěstí nemusí.

Podobné je to i v dalších okresech kraje. Jiří Černý ze statku v Dlouhých Dvorech byl, pokud jde o výnosy, ještě o něco optimističtější. „Výnosy jsou ještě lepší, než byly předchozí roky. Myslím si, že letos bude úspěšný rok, alespoň pro nás. V některých plodinách můžeme dokonce říct, že rekordní. Například nám se letos velmi povedla ozimá pšenice.

Čtěte také

Přesná čísla zatím Jiří Černý nemá, rekordní úroda ale neznamená třeba deset nebo dvacet procent navíc, jde prý o procento, možná o dvě. I to ale zemědělci vítají. Ceny například právě pšenice jsou letos také rekordní, jenže zisky jim srážejí mimořádně vysoké náklady.

„Počínaje naftou. Možná ještě důležitější složkou jsou hnojiva. Tam byl ten nárůst enormní, protože tam ty ceny závisí na cenách plynu. A pokud se cena plynu zněkolikanásobila, tak vlastně i cena hnojiv se zdvojnásobila až ztrojnásobila, doplňuje Jiří Černý.

I tak byl měla letošní sezóna skončit pro zemědělce v Královéhradeckém kraji dobře.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související