Skláři v Deštném již potřinácté předvedou tavení skla dřevem

24. září 2010

Unikátní tavení skla dřevem předvedou na přelomu července a srpna již potřinácté skláři v Deštném v Orlických horách na Rychnovsku. Součástí víkendového programu v areálu u muzea bude i představení dvojice knih a aukce některých výrobků, řekl ČTK Bohumír Dragoun z deštenského muzea. "Kromě klasické pece na tavení skla dřevem, bude k vidění nově vybudované zařízení na kalcinaci potaše, které se v minulosti také při výrobě skla používalo," řekl Dragoun.

V areálu za deštenským muzeem si lidé budou moci kromě výroby skla prohlédnout také některé skleněné výrobky a postup při jejich zdobení a dalším zpracování. Na neděli bude připravena aukce výrobků, které skláři v Deštném vyrobí. "Výtěžek bude věnován na provoz muzea v Deštném v Orlických horách," řekl Dragoun.
Podle organizátorů je tavení skla dřevem v Evropě naprosto ojedinělé a do Deštného každoročně přiláká tisíce návštěvníků. Tavba skla dřevem má v Orlických horách více než čtyřsetletou tradici. Provoz skláren, které fungovaly v mnoha horských obcích, ukončila až změna technologie, kdy skláři začali používat pro tavbu skla účinnější plyn a uhlí.
Letošní ročník tavení skla dřevem je součástí Deštenského kulturního léta. Organizátoři připravili na víkendy například vystoupení divadel, besedu o dravých ptácích či promítání starých filmů. V srpnu se v Deštném představí také mladí francouzští divadelníci a poslední srpnový víkend bude patřit vystoupením dětských souborů.

Logo
Spustit audio