Skládám úspěšně záchranářskou maturitu. Monika Novotná vrací do života týrané španělské chrty Galgo

28. duben 2021

Ve Španělsku se chová rasa chrtů Galgo pro lov a zábavu. Mnozí psi končí po sezóně na ulici nebo se jich jejich majitelé zbavují i horšími způsoby. Monika Novotná z Nové Paky proto založila v roce 2013 neziskovou organizaci Galgos de la Estrella. Díky ní mají odložení a týraní psi druhou šanci na život.

Když jsem u vás natáčela před čtyřmi lety, tak jste měla na zahradě v Podlevíně 8 galgů, kolik vám jich tam běhá teď?
Teď nám jich tam běhá 12.

Monika Novotná vrací do života týrané španělské chrty Galgo (ilustrační foto)

A mezi nimi také Kareto, kterého jste přivezla s sebou k nám do studia. Je to největší mazel?
Je to největší mazel, ale také největší závislák, protože jsem mu v podstatě zachránila život. Tohle to je taková má záchranářské maturita, tento pes.

Já opravdu miluji jejich povahu, protože tohle plemeno psů je nejen schopné, ale i ochotné nám lidem prominout a odpustit.
Monika Novotná, nezisková organizace Galgos de la Estrella

Popište nám ten smutný příběh. Kareto totiž nemá jednu nožičku.
Kareta si pořídil jeho majitel ve Španělsku na založení nové chovné linie. A když byl pejskovi rok, tak utrpěl úraz, zlomil si stehenní kost. Majitel s ním nešel na veterinu. Měsíc ho léčil sám. Po měsíci ho to přestalo bavit, když viděl, jak pes chřadne. Dal ho naštěstí do našeho partnerského útulku. Jelikož pes měl očkování a všechny dokumenty v pořádku, tak jsme ho rovnou nechali naložit do transportu, který jel čirou náhodou do Německa. Při překládání mu potom ta zlomená kost prošla třísly, což byl dost otřesný moment. Takže jsem pak se psem na palubě uháněla přes celé Německo do Prahy. Tam došlo k nouzové amputaci a Karetko byl v podstatě na pokraji smrti. Ale vypiplali jsme ho.

Čtěte také

Tomu říkám úspěšně složená záchranářská maturita.
To byla maturita. Kareto je teď tady ve studiu takový vykulený, ale je klidný. On si sice na zahradě hraje a dovádí, ale Galgové mají poměrně dlouhé fáze klidového režimu. Protože když běhají, tak vydají hodně energie. A potom si potřebují odpočinout. Znovu načerpat energii.

Jaký je vzhled takového klasického Galga?
Klasický Galgo vypadá v podstatě hodně podobně jako známější angličtí Grejhamdi a angličtí chrti. Španělský Galgo je trošičku menší, ale vypadá stejně. Je trošičku subtilnější, má delší čumáček a pro opravdové znalce má trošku jinak posazený ocas. Trošku se odlišuje hloubkou hrudníku. Ale jako klasických chrt má prostě dlouhé, štíhlé, svalnaté nohy, svalnaté tělíčko a dlouho hlavu.

Monika Novotná vrací do života týrané španělské chrty Galgo (ilustrační foto)

Jak jste popisovala příběh Kareta, hodně lidí jistě nemůže nechat v klidu, že je někdo schopný takto ubližovat zvířatům.
Je to samozřejmě hrozné, my vídáme strašné případy. Ale ve Španělsku má asi společnost ještě úplně jiné problémy než péči o psy a i když legislativu na to mají. Ale já vždy říkám, kde není žalobce, tam není soudce.

Čtěte také

Ani v době pandemie se to nijak nezměnilo? Jsou tam stále takové vážné případy?
Nezměnilo, naopak se to posunulo tak, že si spousta lidí v rámci pandemie vzala psy z útulků a teď se čeká, že pandemie poleví, že se psi do útulků zase vrátí.

Ale vaše odhodlání je velké.
Odhodlání našeho týmu je velké. Kolikrát je tak velké, že si říkáme, že to až hraničí s šílenstvím.

Poslední transport byl kdy?
Prvních šest psů po asi čtyřech měsících nám přijelo teď v sobotu. Tak se nám to podařilo. Pokud nás pustí přes hranice, tak jedeme.

Monika Novotná vrací do života týrané španělské chrty Galgo (ilustrační foto)

Jste statečná žena, které psi hodně změnili život. Proč to všechno děláte?
O tom jsem při cestě autem také přemýšlela. Dělám to proto, že m tito psi zkrátka uchvátili. Já opravdu miluji jejich povahu, protože tohle plemeno psů je nejen schopné, ale i ochotné nám lidem prominout a odpustit. Máme případy týraných i vyloženě traumatizovaných psů, se kterými je spousta práce, ale když přijedou a vidí, že jsou v dobrých rukách, tak jsou ochotní to všechno hodit za hlavu.

Oni mají vztahy ke svým páníčkům přes kříž. Kluci tíhnou k máminám a fenky to mají obráceně, milují naopak své páníčky.
Monika Novotná, nezisková organizace Galgos de la Estrella

Galgo je lovecký pes, ale divoce nevypadá.
Ano, je to lovecký pes. Oni reagují na optický podnět, což znamená, že když vidí někde něco běžet, může to bohužel být i kus igelitu, který letí, tak prostě vystartují a běží. A to může být pro ně nebezpečné. Proto je součástí naší adopční smlouvy klauzule, kde se zakazuje jejich pouštění na volno v neoploceném prostoru.

Čtěte také

Pobavilo mě, když jsem četla, že je to pes gaučák. Je to takový paradox, že se vyběhá a pak si jde lehnout na gauč. Je to tak?
Je to tak, ale Galgo je opravdu pohodář. Oni, když běhají, tak při tom běhu vydají hodně energie. Takže mají i dlouhé klidové fáze. A když je nízký atmosférický tlak, tak jsou schopní prospat celý den. Mám tam dva experty, kteří klidně jen třikrát za den změní polohu a spí.

Ale nemají žádný podkožní tuk.
Nemají podkožní tuk, takže na naše podnebí v podstatě nejsou moc dobře připraveni. Proto v zimě musí opravdu chodit s nějakým oblečkem nebo svetrem.

Monika Novotná vrací do života týrané španělské chrty Galgo (ilustrační foto)

Jsou to psi srdcaři. Je nějaký rozdíl mezi psem a fenou, jsou přátelští?
Jsou oba přátelští. A zajímavé je, že oni mají vztahy ke svým páníčkům takzvaně přes kříž. Kluci neskutečně tíhnou ke svým máminám. A jsou to neskuteční gentlemani. Takový starší kluk, od čtyř, pěti let, když už je trošičku vybouřený, tak by prostě mamině uvařil i kafe. Láskou by ji snědl. A fenky to mají zase obráceně, milují své páníčky.

Čtěte také

Je Galgo vhodný úplně pro každého?
Vhodný je pro toho, kdo je ochotný přistoupit na naše adopční podmínky. A který je ochotný přistoupit na to, že poslední slovo u psa máme my. Protože my si toho člověka prověříme. Přesně potřebujeme vědět, do jakých podmínek psa dáváme. Když nedáte dohromady správného psa se správným člověkem, tak je to prostě špatně a trpí pes, trpí organizace a trpí koneckonců i ten člověk.

Zaznamenali jste teď zvýšený zájem o psy?
Moc ne. Rezervací jsme od začátku roku měli pochopitelně trošičku míň než normálně, protože náš adopční poplatek je přeci jen 8000, takže to finančně není až tak úplně jednoduchá záležitost. Ale rezervace máme a teď, když psi začali zase jezdit, tak si myslím, že to začne narůstat.

Monika Novotná vrací do života týrané španělské chrty Galgo (ilustrační foto)

Každý ten pes má za sebou těžký osud. Jsou to velmi smutné příběhy, takže i adoptující by měli počítat s tím, že je budou dávat trošku dohromady?
Ano, my to máme i v dotazníku. Každá naše adopce začíná tím, že pošleme dotazník a jedna z otázek zní, počítáte s tím, že pes může mít tělesné nebo duševní újmy a jste ochotni se s tím nějak vyrovnat. Pokud někdo napíše, že ne, tak tam psa nedáme, protože nejsme schopni zajistit stoprocentně zdravého psa.

Čtěte také

Láska každopádně dělá divy. Vy jste toho důkazem, stejně jako řada dalších, kteří si vzali galgy do péče. Stává se někdy, že to majitel nezvládne a vrátí vám zvíře?
Stává se nám to, zrovna nedávno jsme o tom přemýšleli v týmu. Stává se nám to v průměru tak jednou, dvakrát za rok.

Jaký je váš cíl pro letošní rok? Máte nějaký plán, co byste si přála?
Moc bych si přála, abychom sem dostali ze Španělska jednoho velkého maroda, kterého veterinář zatím ještě nepustil do transportu. A jinak bych si pochopitelně přála, aby se celá situace normalizovala natolik, abychom mohli všichni zase začít fungovat. Nejen my s adopcemi, ale všichni, celá společnost.

Monika Novotná ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká Monika Novotná z Nové Paky na Jičínsku. Přejeme hodně štěstí ve všech vašich plánech, ať vám vaše práce dává stále takový smysl jako doposud.

Spustit audio

Související